55

Leger Irak capituleert voor ISIS in drie steden

30.000 militairen slaan op de vlucht voor 800 militanten ... ISIS neemt Mosul, Baiji en Tikrit in

Dinsdag hebben soennitische opstandelingen van de extremistische groepering ISIS de Iraakse stad Mosul overgenomen. Woensdag trokken ze verder, ook de steden Baiji en Tikrit zijn nu in handen van de ISIS-strijders. De laatste verovering, die van Tikrit, toont de steeds grotere bedreiging voor de regering in Bagdad. De stad ligt slechts 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad.


In Mosul hebben de militanten onder meer de Turkse ambassade ingenomen. Daar worden zo’n 80 Turken gegijzeld. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zweert wraak als één van hen iets overkomt. Vanuit New York heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken laten weten dat als één van de gegijzelde landgenoten iets overkomt, Turkije hard zal terugslaan. “Momenteel denken we vooral aan de veiligheid van onze burgers. Dat moet duidelijk zijn. Maar als ze iets wordt aangedaan, zullen we zo hard mogelijk terugslaan”, aldus Ahmet Davutoglu. Onder de gegijzelden zijn onder meer de Turkse consul en zijn staf.

De Britse krant The Guardian meldt de ISIS het leger in de stad Mosul vrijwel alle wapens heeft afgenomen, honderden gevangenen heeft vrijgelaten en meer dan 480 miljoen dollar cash in handen heeft, doordat de militanten ook de banken hebben ingenomen. Het Iraakse leger, bestaande uit zo’n 30.000 man, zou alleen al bij het aangezicht van 800 ISIS-strijders de wapens hebben neergelegd en zijn gevlucht, aldus The Guardian.

Zeker een half miljoen inwoners van Noord-Irak is op de vlucht geslagen voor ISIS. Ze zijn onderweg naar Koerdische delen in het land.

De NAVO is inmiddels in een spoedzitting bijeen gekomen om te praten over de situatie in Irak.

The Guardian: Iraq army capitulates to Isis militants in four cities

Al Jazeera: Iraq city of Tikrit falls to ISIL fighters

Geef een reactie

Laatste reacties (55)