33

Rapport: Leger Myanmar richtte bloedbad aan in Rohingya-dorp

Het Myanmarese leger heeft in augustus een slachtpartij aangericht in het Rohingya-dorp Maung Nu. Dat staat te lezen in een gedetailleerd verslag van Human Rights Watch (HRW). Op 27 augustus zouden tientallen Rohingya-burgers een veilig heenkomen in het dorp hebben gezocht, waarna het leger hen vermoordde. Om hoeveel doden het exact gaat heeft HRW niet kunnen vaststellen.

De onderzoekers spraken met veertien overlevenden en getuigen in Bangladesh, waar de Rohingya naartoe zijn gevlucht. Het is voor HRW niet mogelijk om in Rakhine zelf onderzoek naar de misstanden te doen, omdat Myanmar geen pottenkijkers duldt en streng optreedt tegen mensenrechtenorganisaties en journalisten die het gebied in willen.

Twee dagen voor het bloedbad in Maung Nu hadden enkele Rohingya-opstandelingen militairen aangevallen in de omgeving. Daarbij kwamen volgens Myanmarese berichtgeving elf militairen om het leven. Vanwege direct ingezette vergeldingsacties van het leger, vluchtten honderden Rohingya-burgers het gebied uit en zochten onderkomen in Maung Nu. Zij verschansten zich daar in een twee verdiepingen tellend gebouw, met de mannen op de bovenste verdieping en de vrouwen en kinderen op de begane grond.

In het rapport van HRW staat beschreven hoe op 27 augustus zo’n 25 militairen het terrein betraden. De commandant, die al 15 jaar in de omgeving woonde en de taal van de Rohingya spreekt, verzekerde de mannen in het gebouw dat ze niet gedood zouden worden. Even later werden de mannen door de militairen naar een plein geleid, waar hun handen op hun rug gebonden werden en er met messen op hen ingehakt werd. Sommigen werden doodgeschoten.

HRW schrijft dat er ook betrouwbare getuigenverklaringen zijn die vertellen over het betasten en aanranden van vrouwen door de militairen. Dat gebeurde vooral bij het doorzoeken van hun kleren op zoek naar geld en waardevolle voorwerpen.

Bron: NOS / cc-foto: European Commission

Geef een reactie

Laatste reacties (33)