26

Leger Oekraïne rukt op naar Oosten: vijf doden

Poetin waarschuwt Oekraïne voor 'gevolgen'

Het Oekraïense leger trekt op naar de stad Slavjansk in het oosten van het land. De regering in Kiev meldt dat bij de operatie vijf pro-Russische activisten zijn gedood en dat drie illegale controleposten bij de stad zijn vernietigd. De afgelopen nacht hadden gemaskerde personen wapendepots aangevallen. Ongeveer 100 aanvallers zouden automatische wapens en granaatwerpers hebben gebruikt.


De legeractie is onderdeel van de anti-terreurcampagne die de regering in Kiev onlangs afkondigde, zo meldt de NOS. De regering wil daarmee uitvoering van het akkoord van Genève afdwingen. In Genève werd afgesproken dat activisten zich terugtrekken uit bezette overheidsgebouwen en de wapens zouden inleveren. De pro-Russische separatisten lieten in de dagen na het sluiten van het akkoord merken hiertoe niet bereid te zijn.

NOS:

Op Twitter zijn foto’s geplaatst waarop rookpluimen boven de stad zijn te zien. De Nederlandse journalist Olaf Koens schrijft dat lokale media zes doden melden. Volgens Pieter Waterdrinker van De Telegraaf is het levensgevaarlijk rond de stad en hebben activisten oproepen gedaan om een levend schild te vormen als antwoord op de aanval van het Oekraïense leger. Een Engelse journalist in Slavjansk meldt dat de activisten in de stad burgers hebben opgeroepen het bezette stadhuis te ontruimen.

Aanval
In de afgelopen nacht hebben tientallen personen wapendepots aangevallen in de Oost-Oekraïense plaats Artemivsk. Dat heeft het Oekraïense ministerie van Defensie bekend gemaakt. De ongeveer 100 aanvallers zouden automatische wapens en granaatwerpers hebben gebruikt, zo meldt de Volkskrant.

De Oekraïense minister Arsen Avakov van Binnenlandse Zaken schreef op Facebook dat een Oekraïense militair gewond is geraakt. Of onder de aanvallers slachtoffers zijn, is niet bekend. De minister liet ook weten dat separatisten het stadhuis van Marioepol hebben verlaten. De burgemeester van de plaats aan de Zwarte Zee is teruggekeerd.

Bezorgde inwoners van Artemivsk postten op Twitter en Youtube beeldmateriaal (zie hierboven) van Oekraïense legerhelikopters die omstreeks 5 uur vanochtend overvlogen richting de wapendepots.


Reactie

De Russische president Poetin heeft in een eerste reactie gezegd dat militair optreden van het Oekraïense leger tegen de eigen bevolking een ernstige misdaad is en gevolgen zal hebben. Wat die gevolgen zullen zijn, zei hij niet.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)