2

Leger pleegt toch militaire coup in Thailand

Legerleider Prayuth Chan-ocha verklaart macht over te hebben genomen om einde te maken aan politieke impasse

In Thailand heeft het leger nu officieel de macht overgenomen. Dat heeft legerleider Prayuth Chan-ocha verklaard. De ingreep moet het land uit een politieke impasse halen waar het al zes maanden in verkeert, aldus Prayuth.


Zeven politieke leiders zijn door militairen opgepakt en in een vrachtwagen afgevoerd naar een onbekende plek.

Prayuth:

Het was onvermijdelijk dat het Vrede en Ordehandhaving Commando, bestaande uit leger, marine, ordetroepen en politie, het bestuur over het land overnam. We sturen troepen en voertuigen om de demonstranten bij de protestlocaties weg te escorteren.

De legerleider belooft een einde te maken aan de politieke chaos in het land. Hij wil een aantal politieke hervormingen doorvoeren.

Dit is niet de eerste coup waar Thailand mee te maken krijgt. Sterker nog, het land kent een geschiedenis van talloze coups; in 2006 vond de laatste nog plaats. De Pheu Thai Partij die tot aan de huidige coup regeerde is fel tegenstander van die laatste coup. De aan Pheu Thai gelieerde leiding van het National United Front of Democracy Against Dictatorship (ook wel bekend als Red Shirts) gaat gewoon door met demonstreren.

Eergisteren riep de legerchef al de staat van beleg uit. Hierbij benadrukte hij dat er géén sprake was van een coup. Na mislukt overleg tussen het leger en de rivaliserende politieke partijen in Bangkok, heeft hij toch besloten de macht over te nemen.

Thaise troepen vegen nu de straten schoon. Alle demonstranten worden naar huis gestuurd. Prayuth:

We sturen troepen en voertuigen om de betogers te helpen bij de ontruiming van de plekken die ze hebben bezet.

New York Times: Thai Army Declares Coup, Citing Need to ‘Reform’ Nation

Geef een reactie

Laatste reacties (2)