25

Leger Senegal trekt grens met Gambia over om president te verdrijven

Het Senegalese leger is de grens met Gambia overgestoken om de oude president te verdrijven. Dat heeft een woordvoerder van het leger van Senegal laten weten. Nigeriaanse troepen hebben zich bij hen aangesloten. De buurlanden van Gambia willen een einde maken aan de crisis in het land.

In de Gambiaanse ambassade in Senegal is donderdag de nieuwe president van Gambia Adama Barrow ingezworen. De oude president Yahya Jammeh weigert echter op te stappen. Jammeh werd bij de verkiezingen van afgelopen december verslagen door Barrow en moet na 22 jaar regeren afstand doen van het leiderschap. Dat weigert hij echter.

Sinds de verkiezingen heeft Jammeh de onderdrukking van de bevolking opgevoerd en zijn vele burgers gearresteerd. Inmiddels staat Jammeh er bijna alleen voor; vrijwel zijn hele kabinet is al opgestapt en ook de leger- en politieleiding laten langzaam hun steun aan Jammeh varen. De verwachting is dan ook dat het Gambiaanse leger de Senegalese troepen niet in de weg zal staan.

Voor Nederlandse toeristen werd donderdag een code rood afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Reizigers worden afgeraden nog naar de hoofdstad Banjul te gaan. Wie er al is en niet weg kan, wordt verzocht binnen te blijven. Woensdag werden nog 1600 Nederlandse toeristen terug naar Nederland gevlogen.

Bronnen: BBC, RTL Nieuws

Geef een reactie

Laatste reacties (25)