3

Leger Thailand grijpt de macht

Leger noemt het 'geen coup', kondigt onverwachts de krijgswet af

Dinsdag heeft het Thaise leger in Bangkok vrij plots de krijgswet afgekondigd. Dat meldt onder meer NRC. De krijgsmacht benadrukt zelf dat het niet om een staatsgreep gaat. Na zes maanden van aanhoudende anti-regeringsprotesten en een dag nadat de afgezette premier Yingluk Shinawatra aankondigde niet van plan te zijn om af te treden, heeft het leger besloten de krijgswet af te kondigen.

Soldaten in Bangkok hebben een aantal gebouwen van private televisiestations overgenomen. De maatregel zou zijn bedoeld om vrede en rust te bewaren. Het leger heeft een week eerder al gedreigd met militair ingrijpen als het politieke geweld aan zou houden en zou escaleren.

Het is overigens niet de eerste keer dat het leger ingrijpt. Sinds het einde van de absolute monarchie in 1932 heeft het Thaise leger elf coups gepleegd. De laatste in 2006, de broer van Yingluk, Thaksin Shinawatra werd toen als premier afgezet.

NOS legt uit wat de maatregel inhoudt:

De maatregel houdt in dat de Thaise krijgsmacht de volledige zeggenschap krijgt over het handhaven van de orde. Het leger benadrukt dat er geen sprake is van een staatsgreep. “Paniek is niet nodig”, werd gezegd in een verklaring op televisie. “Mensen kunnen hun normale leven blijven leiden.

De spanningen in Thailand zijn begin deze maand weer flink opgelopen. Een rechtbank dwong premier Shinawatra tot aftreden. Bij gevechten tussen tegenstanders en aanhangers van de regering vielen in Bangkok doden.

NRC: Thaise leger kondigt staat van beleg af – ‘is geen coup’

cc-foto: Yury Zalin

Geef een reactie

Laatste reacties (3)