1

Leger VS runt ‘nieuwssites’ in Afrika

Websites onderdeel van propagandastrategie tegen extremisten in Somaliƫ en de Maghreb

Op het eerste oog lijkt het een gewone Afrikaanse nieuwssite. Maar de website sabahionline.com, met verhalen over bijvoorbeeld de verzwakking van terreurorganisatie Al-Shabab, wordt betaald door het Amerikaanse leger. Dat meldt nieuwssite ABC News.

Sabahionline en andere soortgelijke websites zijn onderdeel van een grote propagandastrategie van de VS tegen extremisten in twee van de gevaarlijkste regio’s in Afrika, Somalië en de Maghreb, zo schrijft ABC News. 

Voor Omar Faruk Osman, de secretaris-generaal van de Nationale Vereniging van Somalische Journalisten, was het de eerste keer dat hij op een nieuwssite een weerwoord tegen de extremisten tegenkwam:

“We hebben al websites gezien waarop Al-Shabab haat en propaganda verspreidde en opriep tot geweld. Daar zijn we aan gewend. Daarentegen hebben dit soort nieuwssites niet eerder gezien. Het is uniek.”

Hoewel er veel reclame voor de ‘nieuwssite’ wordt gemaakt, had Osman zich niet gerealiseerd dat Sabahionline door het Amerikaanse leger werden gefinancierd.

Het Amerikaanse leger zegt dat de websites bedoeld zijn om een ‘nauwkeurig, uitgebalanceerd en vooruit kijkend beeld te geven van de ontwikkelingen in de regio’.

Meer bij ABC News: US Military behind Africa news websites

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reactie