4

Legerleiders Jemen voegen zich bij anti-regeringsprotest

Commandanten zetten troepen in om demonstranten te beschermen tegen geweld van het regime van president Saleh. Ministers stappen op na geweld

Een aantal Jemenitische legercommandanten heeft verklaard zich te scharen achter de protesten tegen de regering van president Ali Abdullah Saleh. Dat meldt de Arabische televisiezender Al Jazeera maandag. Majoor Generaal Ali Mohsen Saleh, die de leiding heeft over de noord-westelijke militaire zone en de eerste tankdivisie, zegt zijn troepen nu in te zetten om de demonstranten juist te beschermen tegen het regime. Andere legerleiders en ook gewone soldaten hebben verklaard achter hem te staan.

Bij een persconferentie zei Mohsen Saleh dat het leger zich als “integraal deel van het volk” beschouwt en op een “vreedzame wijze” zijn steun wil betuigen aan de “revolutie van de jongeren” en “al hun eisen”. 

De verklaring van de legercommandanten komt daags nadat de regering in Jemen hard optrad tegen demonstranten, zo meldt Al Jazeera. Vrijdag alleen al kwamen daarbij zeker dertig mensen om het leven. 

Ook de Jemenitische ambassadeur bij de VN en een aantal ministers hebben na het buitensporige geweld van vrijdag hun functies neergelegd. Zondag ontsloeg president Saleh, aan de macht sinds 1978, zijn hele kabinet. Politieke analisten betwijfelen of hiermee de crisis kan worden bezworen. “Mensen lopen aan alle kanten over en dit is nog maar het begin”, zegt een analist vanuit de Jemenitische hoofdstad Sanaa. “Ik denk dat als we niet tot een nationale verzoening komen, het overlopen zal doorgaan tot het hele regime valt.”

Het geweldadige optreden van het regime is ook door de VS en de VN direct veroordeeld.

Lees meer bij Al Jazeera: Top army commanders defect in Yemen

Geef een reactie

Laatste reacties (4)