Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Legitimatieplicht houdt 200 duizend kiezers uit stemhokje

  •  
26-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Stembureau2_Bennie_Sven__300.jpg
ID-bewijs voor sommigen te duur... Ouderen vergeten legitimatiebewijs te vernieuwen
Ongeveer tweehonderdduizend mensen kunnen woensdag niet stemmen, omdat ze geen geldig identiteitsbewijs hebben. Dat schat het ministerie van Binnenlandse Zaken, zo schrijft het AD vrijdag. Op alle stembureaus moet een legitimatiebewijs worden getoond.
Het is niet de eerste keer dat legitimatie bij het stemhokje verplicht is. Vorig jaar, bij de Europese verkiezingen, moesten stemmers al in 353 gemeenten een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart late zien.
Het AD schrijft dat een man uit Pijnacker een zaak heeft aangespannen bij de Raad van State, omdat hij geen geld zou hebben voor een paspoort. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wijst erop dat het in Nederland het so wie so al langer verplicht om je te kunnen legitimeren.
De ouderenbond Unie KBO spreekt in de krant haar zorgen uit. Omdat ouderen hun legitimatiebewijs niet iedere dag gebruiken, zouden ze kunnen vergeten dat de kaart niet meer geldig is. Ook daar is volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken aan gedacht. Zo heeft het ministerie de gemeenten gevraagd alle mensen die nog geen identiteitsbewijs hebben een brief te sturen.
Lees hier meer
Foto: Flickr CC Bennie (Sven)

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.