56

Leider Gouden Dageraad opgepakt

Beschuldigd van vormen criminele organisatie... Arrestatie volgt op moord antifascistische rapper... Ook drie parlementariërs opgepakt...

De Griekse politie heeft zaterdag de leider van de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad opgepakt.

Gouden Dageraad-voorman Nikos Michaloliakos wordt beschuldigd van het vormen van een criminele organisatie. Ook drie andere parlementariërs van de partij zijn aangehouden. In totaal lopen er 35 arrestatiebevelen tegen leden van Gouden Dageraad.

De operatie volgt op de moord 18 september in Athene op de linkse rapper Pavlos Fyssas (34). Hij stond bekend als antifascist. Kort nadat Fyssas was doodgestoken werd een 45-jarige man aangehouden die aanhanger van Gouden Dageraad zou zijn. Hij bekende de moord te hebben gepleegd.

De moord op Killah P., zoals de rapper in de hiphopwereld bekendstond, leidde tot protesten in Athene en andere delen van Griekenland.

De politie deed na de moord invallen bij kantoren van Gouden Dageraad. De partij die 18 van de 300 zetels in het parlement heeft, zegt niets met de steekpartij te maken te hebben. De partij dreigde haar 18 leden uit het parlement te halen als de invallen niet zouden stoppen.

nu.nl: Partijleider Griekse Gouden Dageraad opgepakt

Lees ook op Joop: ‘Gouden Dageraad wordt getraind door leger en politie’

Geef een reactie

Laatste reacties (56)