30

Leider Tsjetsjeens ‘homo-concentratiekamp’ zaterdag in Nederland

Een van de hoofdrolspelers rondom de martelingen en executies van homomannen in Tsjetsjenië, bevindt zich zaterdagavond in Nederland. Dat meldt de Volkskrant. Het gaat om Aboezaïd Vismoeradov, een bevelhebber van de Tsjetsjeense veiligheidsdiensten en verantwoordelijke voor een van de strafkampen. Hij is in Rotterdam om een vechtsporttoernooi bij te wonen.

In april dit jaar kwam via de Russische onderzoekskrant Novaya Gazeta het nieuws naar buiten dat de Zuid-Russische republiek Tsjetsjenië systematisch homoseksuele mannen oppakt en opsluit in kampen, om hen vervolgens te mishandelen en in sommige gevallen te vermoorden. De krant sprak zelfs van ‘het eerste concentratiekamp voor homo’s sinds Hitler’.

Vismoeradov, die in eigen land de bijnaam ‘Patriot’ heeft, heeft de dagelijkse leiding over een zo’n kamp. Ook is hij bevelhebber van de persoonlijke garde van zijn goede vriend Ramzan Kadyrov, de president van Tsjetsjenië. Die garde, Sobr Terek, wordt al jaren beschuldigd van mensenrechtenschendingen. Volgens getuigen is Vismoeradov persoonlijk betrokken bij de vervolgingen van homoseksuelen.

Via social media werd bekend dat Vismoeradov zich zaterdag in Nederland bevond. In de Rotterdamse Ahoy werd zaterdagavond een UFC toernooi georganiseerd. Vismoeradov was daarbij aanwezig om de eveneens Tsjetsjeense MMA-vechter Abdoel Kerim-Edilov aan te moedigen. Mensenrechtenorganisaties hebben daarna het Duitse en Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken opgeroepen om het visum van Vismoeradov – tegen wie geen arrestatiebevel loopt – in te trekken.

Asiel
Staatssecretaris Dijkhof maakte eerder deze week bekend dat LHBTQ’ers uit Tsjetsjenië voortaan veel sneller asiel zullen kunnen krijgen in Nederland. Dit vanwege de heftige en zorgwekkende situatie in Tsjetsjenië. Dijkhof sprak van ‘ongeremde homohaat en het risico dat zij lopen om vermoord te worden, ook als zij zich eenmaal buiten Tsjetsjenië bevinden’.

Dit weekend kwam het bericht naar buiten dat Canada de afgelopen maanden in het geheim 22 Tsjetsjeense homomannen het land in heeft gelaten. De mannen zaten in Rusland ondergedoken na gevlucht te zijn voor het regime. De evacuaties vonden plaats onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland en werden met behulp van mensenrechtenorganisaties uit zowel Rusland als Canada uitgevoerd. Naar verwachting zullen de komende dagen nog meer mannen volgen.

De Canadese ingreep is in het geheim uitgevoerd, om de slachtoffers niet in gevaar te brengen zolang zij zich nog in Rusland bevonden. Ook is de Canadese luchtbrug niet afgestemd met de internationale gemeenschap en kan het de verhouding tussen Rusland en Canada op scherp zetten. Het bericht werd naar buiten gebracht door Kimalhi Powell, directeur van Rainbow Railroad, een Canadese hulporganisatie voor vervolgde LHBTQ’ers. Hij vond dat de Canadese regering meer lof verdiende voor hun verrichtingen de afgelopen maanden. De regering in Ottawa wil vooralsnog het nieuws niet bevestigen.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)