47

Leiders EU akkoord over stabilisatie euro

Noodfonds wordt permanent, maar er gaat niet meer geld naartoe... Zwakke landen moeten fors bezuinigen... Hulp verleend als dit 'onontbeerlijk' is voor stabiliteit eurozone.... Verdrag van Lissabon wordt gewijzigd

Meer geld voor het noodfonds voor de stabilisering van de euro komt er niet, wel wordt het fonds permanent. Dat zijn de leiders van de 27 lidstaten van de Europese Unie donderdagavond in Brussel overeengekomen. Het Europees Verdrag van Lissabon moet hiertoe worden gewijzigd. Dat meldt de Volkskrant. De wijziging van het verdrag moet de onderlinge financiële hulp van EU-lidstaten in de eurozone juridisch mogelijk maken.

De Volkskrant meldt dat het permanente noodfonds vanaf medio 2013 moet voorkomen dat landen met financiële problemen de euro verzwakken. De hulp kan volgens de nieuwe afspraken slechts worden toegepast als dat onontbeerlijk is voor de stabiliteit van de gehele eurozone. Alle vereiste hulp wordt verbonden aan strikte voorwaarden.  

De eurolanden zeggen toe dat ze zullen zorgen dat er voldoende geld in het noodfonds zit om steunacties te kunnen financieren. Ze noemen geen bedrag.

Lees meer bij de Volkskrant: EU-leiders akkkoord met permanent noodfonds

FD: Europese leiders akkoord over opzet permanente noodregeling

Geef een reactie

Laatste reacties (47)