19

Leiders roodhemden geven zich over

[Audio] Kogel raakt NOS-correspondent tijdens live radioverslag ... Overgave na gewelddadige aanval Thais leger ... Tanks breken door barricades ... Zeker twee opstandelingen dood, ook een journalist

Het Thaise leger is woensdag met pantserwagens het kampement van de ‘roodhemden’ in het zakencentrum van Bangkok binnengevallen. Daarbij zouden twee opstandelingen zijn gedood en meerdere verwond. Ook journalisten werden getroffen. De leiders van de opstand in Bangkok zeggen dat ze hun verzet staken en zich overgeven.


Er zijn berichten dat bij de strijd zeker een journalist, naar verluidt een Italiaan, is gedood. Een aantal andere journalisten is gewond geraakt, Onder hen is Michel Maas, correspondent voor Volkskrant en NOS. Hij heeft een schampschot opgelopen, maar maakt het goed, zo zei hij op Radio 1.De beschieting van Maas is hier te beluisteren, aan het eind van het fragment. 

Er zijn traangasgranaten afgevuurd op de mensen bij de ingang van de bezette wijk. Ook is er vanaf hoge posities met scherp geschoten. Het is nog onduidelijk of de militairen dieper het kamp zullen binnendringen, zo meldt de Volkskrant. De overheid liet weten dat de belegering nog de hele dag zal duren.Naar schatting zijn er tussen de drieduizend en vijfduizend mensen op het terrein, dat al twee maanden het toneel is van verzet tegen de huidige regering.

Update 9:24: De leiders van de opstand in Bangkok zeggen dat ze hun verzet staken. Ze hebben aangekondigd dat ze zich aan de autoriteiten zullen overgeven. Volgens een van de leiders worden de protesten tegen de regering Abhisit gestaakt om verder verlies van mensenlevens te voorkomen.

Bekijk ook de fotoreportage bij Reuters.

Foto: plasmastik (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (19)