45

Leidse corpsballen veranderen kamer Joodse student in concentratiekamp

Leden van studentenvereniging Minerva maken zich schuldig aan antisemitisme ... Vereniging ontkent betrokkenheid

Corpsballen van het Leidse Minerva hebben de kamer van een Joodse huisgenoot omgebouwd tot concentratiekamp. Daarbij zijn de “grappenmakers” gedetailleerd te werk gegaan. Het bestuur van de studentenvereniging noemt de actie ‘bijzonder ongepast’.

Dat meldt De Volkskrant. Op een filmpje is te zien hoe de studentenkamer is gevuld met prikkeldraad. Op de vloer is een spoorlijn geverfd, aan de ene muur is een hakenkruis bevestigd, op een andere muur staat met grote letters ‘Arbeit macht frei’. 

Een bron die anoniem wil blijven zegt tegen de Volkskrant dat ouderejaars de opdracht krijgen om de kamers van eerstejaars studenten die net een jaarclub hebben gevormd ‘op een meestal leuke en ludieke manier’ te verbouwen. Het slachtoffer zou in dit geval een Joodse jongen zijn.

Minerva-praeses Max Grapperhaus ontkent dat ouderejaars een dergelijke opdracht krijgen. Volgens hem is de antisemitische actie dan ook volledig buiten de vereniging om gegaan. Ook zegt hij: ‘Of er nou wel of geen Joodse jongen woont, dergelijke acties zijn ongepast en kunnen niet door de beugel’.

Het bestuur van Minerva zegt enkele leden van het corps voorlopig te hebben geschorst. Die schorsing houdt in dat de bewoners van het huis de komende weken niet welkom zijn op de sociëteit. In een interne mail schrijft het bestuur aan de leden dat de actie haaks staat op de fundamentele waarden van de vereniging. 

Geef een reactie

Laatste reacties (45)