2

Lek in Belgische kernreactor snel gedicht

Weggestroomd water niet radio-actief ... 'Geen enkel gevaar voor omwonenden'

In de Belgian Reactor 2 (BR2) van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol is dinsdag een lek ontstaan waardoor koelwater over de naast het complex gelegen weg stroomde. De centrale ligt hemelsbreed op zo’n 15 kilometer van de Nederlandse grens. Er is geen enkel gevaar, stelt de gemeente.

De gemeente Mol maakt op de eigen website bekend:

In de vroege avond van dinsdag 13 augustus stelde het SKC•CEN een lek vast in het secundair circuit van de reactor BR 2. De vastgestelde lek bevond zich in de leidingen van het koelwater. Het water vloeide naar de privéweg van het studiecentrum, in het verlengde van de Boeretangsedreef. Uit voorzorg sloot de politie de weg af. Het centrum bevestigt dat het gelekte water geen radioactiviteit bevat en dat er dus ook geen enkel gevaar is voor de omwonenden en het milieu. Het studiecentrum dichtte intussen het lek.

Een hockeywedstrijd naast het centrum werd stilgelegd. De Standaard meldt:

Het lek is volgens onze informatie intussen gedicht”, zegt plaatsvervangend burgemeester Kathleen Deckx. “Men is momenteel nog proeven aan het uitvoeren en zolang blijft de politie nog ter plaatse.” Over de oorzaak van het lek bestaat momenteel nog geen duidelijkheid.

Het Studiecentrum stelt in een verklaring:

Door een breuk in de leiding is er een hoeveelheid water terechtgekomen op de Boeretang, de weg die tussen reactor BR2 en de koeltorens loopt. Er is op geen enkel moment een risico geweest voor de bevolking of het milieu. Metingen hebben dit inmiddels bevestigd. Er was ook geen enkel gevolg voor de veiligheid van de reactor zelf, die gekoeld wordt via afzonderlijke primaire en secundaire circuits.


Grotere kaart weergeven

Geef een reactie

Laatste reacties (2)