5

Lekkende klimaatplannen en democratie als reality-tv

Peter Kee & Francisco van Jole becommentariëren in hun vaste rubriek de klimaatplannen. Peter Kee beschrijft beeldend hoe direct nadat er een akkoord was bereikt in de coalitie de partijen onmiddellijk hun plannetjes aan de media begonnen door te smoezen in plaats van tot de officiële presentatie op vrijdag te wachten. Willemijn Veenhoven wil van Van Jole weten of de automobilist de klos is, zoals De Telegraaf meldt. Van Jole: “Het is inderdaad schandalig dat de automobilist straks op dezelfde manier voor transport moet gaan betalen als de treinreiziger, namelijk duurder reizen in de spits en betalen per kilometer. Overigens moet het natuurlijk gaan over rekeningvliegen.” Kee vult aan dat die maatregel juist is gesneuveld.

Daarna gaat het over de democratische vernieuwing. Kee vindt het prachtig dat de Kamer meer personality’s gaat krijgen als kiezers meer zeggenschap krijgen over welke kandidaten verkozen worden. “Denk aan mensen als Zihni Özdil, die ergens voor staan.”

Van Jole ziet dat anders hij voorziet een voortdurende strijd om aandacht. “Heeft het landsbestuur er wat aan als 150 Kamerleden elke dag The Voice of Holland gaan spelen?”

De twee hebben zelf ook suggesties voor vernieuwing. Kee pleit voor invoering van een kiezersexamen, Van Jole ziet meer in het afschaffen van de functie van premier.

Meer Kee & Van Jole? Natuurlijk! Abonneer je op de podcast en ontvang iedere week gratis het nieuwste commentaar. Via RSS, iTunes of Stitcher.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)