19

Lekkende liberalen moeten boete betalen

Personeel bij de VVD moet boeteclausule ondertekenen

Naast de PVV heeft ook de VVD een boeteclausule voor haar personeel, meldt het AD zaterdag. Medewerkers die hun mond voorbij praten krijgen een boete van 5.000 euro.

Als medewerkers van de liberale partij vertrouwelijke informatie lekken kan de VVD hen een boete opleggen staat er in hun arbeidscontract. Deze boeteclausule is waarschijnlijk tot stand gekomen omdat Kamerleden zelf hun personeel aannemen. Personeelsleden worden niet, zoals bij andere partijen, ondergebracht in een stichting. Daardoor hebben andere fracties meer zeggenschap over hun werknemers dan bij de VVD.

Eerder werd bekend dat de PVV een regeling heeft om loslippige medewerkers aan banden te leggen. Lekt een  werknemer van de partij van Wilders vertrouwelijke informatie dan loopt hij of zij het risico maar liefst 25.000 euro te moeten betalen. Waarschijnlijk heeft de PVV-leider het kunstje dus afgekeken van zijn oude partij.

Andere partijen hebben geen boetebeding. De meeste fracties zoals de Partij voor de Dieren maken afspraken hoe om te gaan met vertrouwelijkheid of stellen regels op. CDA heeft wel een geheimhoudingsclausule in de contracten staan, maar een boete gaat voor de christelijke democraten te ver, zegt Bart van den Brink:

Een boete vinden wij echter niet nodig. Iedereen die wij aannemen heeft wat met het CDA.”

Hoewel een boeteclausule volgens de wet is toegestaan moet het bedrag wel redelijk zijn. Een rechter kan uiteindelijk bepalen of de hoogte van de boete een terechte straf is voor de gelekte informatie.

cc-foto: Maarten
AD: Ook VVD geeft medewerkers boete bij lekken 

Lees ook op Joop: ‘PVV is een gevangenis’

Geef een reactie

Laatste reacties (19)