Laatste update 16:28
119

Lekkende Wilders-beveiliger al veroordeeld voor schenden ambtsgeheim

De geschorste agent van de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) Faris K. werd in 2008 al eens veroordeeld tot 100 uur werkstraf wegens het lekken van informatie. Dat meldt het AD. Faris K. was eind 2005 als politiemedewerker werkzaam in Utrecht, waar hij persoonsgegevens, strafrechtelijke onderzoeken, meldingen en openstaande zaken tegen drie personen aan iemand zou hebben doorgespeeld. Hoe hij na het schenden van zijn ambtsgeheim alsnog kon doorstromen naar de supervertrouwelijke dienst is onduidelijk. DBB-medewerkers horen zorgvuldig gescreend te worden.

Eerder werd bekend dat de broer van Faris K., Mohammed, in 2007 eveneens werd ontslagen bij de politie wegens schending van zijn ambtsgeheim. Hij liet zich betalen om kentekengegevens en informatie uit een lopend moordonderzoek aan drie bekenden door te spelen.

Nog twee agenten geschorst
Faris K. is niet het enige lid van het beveiligingsteam van Wilders dat verdacht wordt van het plegen van strafbare feiten. In 2015 werden twee DBB’ers die politici en leden van het Koninklijk Huis beveiligen geschorst op verdenking van betrokkenheid bij een grote witwasoperatie. Eén van hen was de directe beveiliger van Geert Wilders. Zowel de PVV-leider als de minister van Justitie zouden daar vanochtend over zijn geïnformeerd.

Volgens de advocaat van Faris K. betekent dit echter niet dat Wilders te vrezen heeft voor zijn veiligheid. Volgens Nihad el Farougui heeft het OM de zaak ‘enorm aangedikt’:

“Er is echt geen sprake van direct lekken naar een criminele organisatie. De angst van Geert Wilders voor zijn veiligheid is dan ook onterecht. De naam van Wilders komt wel voor in het onderzoeksdossier, maar echt maar als een heel klein onderdeeltje van de zaak.”

Update 16.20 uur:
Faris K. wordt ervan verdacht in de privésfeer informatie gedeeld te hebben over zijn werk. Uit het onderzoek is niet gebleken dat hij informatie heeft gedeeld met een criminele organisatie. Dat meldt het OM. De verdenking van witwassen schuilt erin dat hij voor het financieren van zijn eigen hypotheek zwart geld heeft gebruikt.

Lees ook op Joop: Politieagent verdacht van lekken naar criminele organisatie

Geef een reactie

Laatste reacties (119)