Laatste update 27 september 2018, 14:20
5

Lekker fris: Sydney maakt heel stadsdeel rookvrij

Het complete stadscentrum van Noord-Sydney wordt volledig rookvrij, een primeur in Australië. Het stadsbestuur geeft met de maatregel gehoor aan een verzoek van burgemeester Jilly Gibson voor wie het roken – ook in de openbare ruimte – een doorn in het oog was.

‘Sigaretten zijn niet alleen schadelijk voor rokers, hun peuken vervuilen de straten en het passief meeroken is een gevaar voor ieders gezondheid,’ licht de burgemeester toe. ‘Het is belangrijk dat we een plek creëren waar iedereen van de openbare ruimte kan genieten.’ Ook zei de burgemeester dat de maatregel een logisch vervolg is op het eerder al rookvrij maken van twee belangrijke winkelgebieden.

De maatregel wordt ook ingevoerd met het oog op de vele scholen in Noord-Sydney. Burgemeester Gibson zegt daarover:

Er zijn veel schoolkinderen in het gebied, we hebben een hoop grote scholen in en rond het centrum. Niemand zou gedwongen passief mogen meeroken, maar voor kinderen geldt ook dat ze niet hoeven te zien dat mensen roken. Hoe minder ze het zien, hoe minder ze erdoor beïnvloed worden.

In het gebied, het een-na-grootste woon-werkgebied in Sydney, wonen zo’n 72.000 mensen. Daarnaast stromen er doordeweeks nog eens 46.000 mensen binnen om er te werken. Het rookverbod kent buiten woonhuizen geen uitzonderingen: straten, pleinen, parken en terrassen worden allen no-go-zones voor rokers. Wie alsnog een sigaret opsteekt krijgt evenwel geen boete, laat de burgemeester weten. Voorlopig niet in elk geval: ‘Het verbod moet zelfregulerend gaan werken.’

Het stadsbestuur verwacht aan het einde van dit jaar alle voorbereidende gesprekken met inwoners en bedrijven te hebben gevoerd en wil dan in 2019 het verbod instellen. Of het rookverbod ook gaat gelden voor elektronische sigaretten is onduidelijk: ‘Ik denk dat die in dezelfde categorie vallen, maar dat hebben we nog niet helemaal uitgedacht.’

Bron: SMH / cc-beeld: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (5)