10

Lekker Slim: Journalisten stellen vragen aan CPB

'Kunt u niet beter de coalities doorrekenen?'

Vanochtend presenteerden het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de resultaten van de beleidsplannen van de politieke partijen. De wetenschappelijk instituten rekenden de effecten van die plannen door. De uitkomsten zijn een essentieel onderdeel van het munitiepakket voor de verkiezingsstrijd.


Dus waren de media op oorlogssterkte naar Nieuwspoort afgereisd. Na afloop van de presentatie mochten er vragen gesteld worden. En dat leidde tot pijnlijke momenten. Want begrepen de journalisten wel waar ze naar hadden zitten kijken?

De eerste vragensteller wilde weten of het CPB volgende keer niet beter meteen ook de coalities kan doorrekenen. Dat leidde even tot een glazige blik van CPB-directeur Coen Teulings.
Je hoeft immers geen politicologie gestudeerd te hebben om te weten dat coalities tot stand komen na – vaak langdurige – onderhandelingen waarbij onzeker is welke beleidsplannen er in het akkoord komen. Het is als vragen of ze  alvast even de einduitslag van het WK in de presentatie mee kunnen nemen. Ook na uitleg bleek de journalist het niet te begrijpen: ‘U kunt die maatregelen toch aan elkaar solderen?’

Daarna wilde een ander weten hoe het zat met het partijlidmaatschap van Teulings en zijn collega Maarten Hajer, directeur Planbureau voor de Leefomgeving. Ze zijn beide passief lid van de PvdA, een grondrecht in Nederland. ‘Is het niet verstandiger als er wat meer grijze muizen aan het hoofd van de planbureaus gezet worden?’ Het was niet alleen de woordkeuze die deed denken aan Wilders.

Ook hij kreeg een korte cursus werkwijze van wetenschappelijke instituten.

Kortom, die investeringen in beter onderwijs zijn zo’n gek idee nog niet.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)