35

Lenteakkoord blijft nét onder 3-procentnorm

Meer POLITIEK: Hoogste rechter gebiedt opvang gedumpte asielzoekers ... Geen breuk, wel crisis in Curaçao ... GroenLinks: Peters en Braakhuis uit de Kamer ... SP en PVV starten filibuster tegen zorgwet

De plannen uit het Lenteakkoord voldoen aan de Europese norm, zo meldt de NOS. Het Centraal Planbureau (CPB) presenteerde donderdagmiddag de doorrekening van het akkoord. Volgens het CPB komt het tekort volgend jaar op een krappe 2,9 procent. Wel benadrukt het planbureau dat de verwachtingen nog met veel onzekerheden omringd zijn. Als de euro uiteen zou vallen, moet met veel grotere tekorten rekening worden gehouden.

Update 20.00 uur

CPB-directer Coen Teulings denkt dat er reële mogelijkheid is dat de euro uit elkaar valt. Bij BNR-Nieuwsradio zei hij:

“Er is echt een serieuze mogelijkheid dat het gebeurt. […] Het bijeenhouden van de euro is niet meer een kwestie van iedere dag problemen oplossen die vandaag aan de orde komen. Je moet nu echt een oplossing maken die een stap vooruit zet.

Update 14.30

Partijen die in 2017 begrotingsevenwicht willen bereiken, moeten 25 miljard extra bezuinigen. Dat zegt CPB-directeur Coen Teulings tegen de NOS:

“Als de economie zich ontwikkelt zoals wij verwachten, hebben we in 2017 een tekort van 2,6 procent. Dat is nog steeds 18 miljard, dat is hoog. Als je in 2017 feitelijk op begrotingsevenwicht zou moeten komen, dan zou je bezuinigingen moeten doen in orde van grootte van 25 miljard”

Update 13.00

VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie werden het in april eens over een pakket aan bezuinigingsmaatregelen. Doel was onder meer om het begrotingstekort onder de 3 procent van het BBP te brengen. Dat is een Europese regel.
Volgens het CPB is dat gelukt en “ziet het er goed uit”, zo is te lezen op de website van de NOS. Extra bezuinigingen leiden altijd tot een wat lagere groei en een wat hogere werkloosheid en dat is in dit geval ook zo, aldus het CPB.

Het CPB houdt er rekening mee dat door het pakket de groei een half procent lager is dan eerder werd geraamd. Als de economie zich ontwikkelt zoals het CPB verwacht, is het begrotingstekort in 2017 2,6 procent. Veel partijen streven naar begrotingsevenwicht in dat jaar.

Eerder
Volkskrant schreef donderdagochtend:

Op het eerste gezicht is het Lenteakkoord goed voor 12,3 miljard aan bezuinigingen. Daarmee zou de 3-procentsnorm worden gehaald. Maar daar moeten de uitverdieneffecten nog vanaf worden getrokken. Dat zijn de kosten die ontstaan door de bezuinigingen. Het verhogen van de btw en het bevriezen van de ambtenarensalarissen is bijvoorbeeld schadelijk voor de economie. Die schade wordt door het CPB meegenomen in de berekeningen.

NOS: CPB: Akkoord voldoet aan 3%-eis

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)