26

Leraar mbo steeds lager opgeleid

Mbo haalt twee derde van zijn docenten uit het bedrijfsleven, zij hoeven geen lerarenopleiding te volgen

Leraren in het middelbaar beroepsonderwijs staan met steeds minder opleiding voor de klas, schrijft Trouw donderdag. Dat komt doordat oudere, hooggeschoolde docenten vertrekken. Hun vervangers hebben vaak een lagere opleiding achter de rug. Die trend dreigt zich de komende jaren voort te zetten, want bijna een derde van het mbo-personeel is 55 jaar of ouder en wordt dus binnen tien jaar vervangen. Dat blijkt uit een analyse van het CAOP, kenniscentrum op het gebied van arbeidsmarkt en overheid.

Nu al heeft bijna 15 procent van de leraren in het mbo geen lesbevoegdheid. Driekwart van deze onbevoegden volgt geen opleiding om alsnog de vereiste papieren te halen, meldt Trouw op basis van de inventarisatie van het CAOP. Dit komt onder andere doordat het mbo twee derde van zijn nieuwe docenten niet op de lerarenopleidingen of elders in het onderwijs werft, maar in het bedrijfsleven, de zorg of bij de overheid. Deze buitenstaanders hoeven geen lerarenopleiding te doen, maar kunnen volstaan met een cursus van vijfhonderd uur. Maar lang niet elke nieuweling volgt deze cursus.

De Onderwijsraad waarschuwde vorig jaar voor de gevolgen daarvan en de MBO Raad onderkent de risico’s. Eind vorig jaar sloot die een akkoord met staatssecretaris Zijlstra van onderwijs over de professionalisering van lesgevenden in het mbo. In het akkoord is onder meer afgesproken dat het aantal leraren met een masteropleiding omhoog moet. Zijlstra moet binnenkort aan de Kamer laten weten hoe hij dat wil bewerkstelligen.

Trouw: Leraar mbo lager opgeleid en vaak afkomstig uit het bedrijfsleven

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (26)