62

‘Leraar moet minstens master zijn’

Volgens de Onderwijsraad wordt het opleidingsniveau van leraren in Nederland steeds lager, terwijl het in het buitenland stijgt.

Leraren moeten beter worden opgeleid. Iedere nieuwe leraar zou ten minste een masteropleiding moeten hebben gevolgd. De huidige leraren moeten worden bijgeschoold. Dat adviseert de Onderwijsraad in het rapport ‘Naar hogere leerprestaties in het voortgezet onderwijs’, dat maandag wordt aangeboden aan onderwijsminister Marja van Bijsterveldt (CDA).

Het opleidingsniveau van Nederlandse leraren wordt alsmaar lager, terwijl het in ons omringende landen juist stijgt, zo meldt Het Parool op basis van het rapport van de Onderwijsraad.

Als de bacheloropleiding aan HBO of universiteit is afgerond, wordt een startkwalificatie afgegeven om voor de klas te mogen staan. Beginnende leraren moeten dan wel binnen vijf jaar de masteropleiding hebben afgerond. De Onderwijsraad noemt de kwaliteit van leraren en schoolleiders “van cruciaal belang”.
Voor leerlingen moet meer nadruk komen te liggen op de kernvakken Nederlands, Engels en rekenen/wiskunde. Volgens de Onderwijsraad is een herziening van de bovenbouw gewenst, maar dat hoeft niet per se door het aantal profielen van vier naar twee terug te brengen. De minister had eerder aangegeven dat ze dat overweegt. 

Lees meer bij Het Parool: Leraren moeten beter opgeleid worden

Geef een reactie

Laatste reacties (62)