Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lerarentekort dreigt in basisonderwijs

  •  
30-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Flickr_basisschool_Mediawijzer_300.jpg
Al 10.000 banen verdwenen ... De komende jaren verdwijnen er nog eens 3000 ... Vakbond CNV wil oudere leraren vervroegd laten uitstromen 
Steeds meer basisscholen dreigen de komende jaren in de problemen te komen doordat ze te weinig personeel hebben. De komende jaren gaan veel oudere docenten met pensioen, waardoor er gaten vallen. Vakbond CNV Onderwijs wijst ook naar de bezuinigingen op het onderwijs als oorzaak.
In de afgelopen jaren zijn 10.000 banen verdwenen. Joany Krijt van de CNV verwacht dat er de komende jaren nog eens 3000 verdwijnen. Tegenover de NOS zegt zij:
Op dit moment zijn er door de krimp minder leraren nodig, maar als je geen nieuwe instroom hebt, is er in 2017 gegarandeerd een tekort van 2000 docenten
Flickr_basisschool_Mediawijzer_620
Doordat er nu weinig werk is, zijn er minder studenten op de pabo’s en laten afgestudeerde docenten zich massaal omscholen, stelt de NOS. Ook in 2014 zullen weer veel leraren het primair onderwijs verlaten.
CNV Onderwijs zou willen dat oudere docenten vervroegd uitstromen om plaats te maken voor jongeren docenten. Nu moeten leraren juist langer doorwerken. Scholen moeten nu jonge mensen kunnen aannemen om het massale vertrek de komende jaren voor te kunnen zijn. CNV Onderwijs wil zo de komende jaren 1500 banen erbij hebben. De overheid moet daar in investeren.
Foto-cc: Mediawijzer

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.