25

Lesbische moslima’s: ‘Ja, wij willen (ook)!’

Lesbische Pakistaanse moslima's grijpen hun kans in Engeland ... Doodsbedreigingen na liefdesverklaring

Twee Pakistaanse moslima’s hebben geschiedenis geschreven door in het huwelijksbootje te stappen in Groot-Brittannië. Hun huwelijk is het eerste lesbische huwelijk van twee moslima’s in Engeland, meldt de Britse krant Birmingham Mail.

Het lesbische stel Rehana Kausar (34) en Sobia Kamar (29) leerde elkaar drie jaar geleden kennen tijdens hun studie in Birmingham. Ze woonden al een jaar samen toen ze vorige maand besloten te trouwen.

Meteen nadat het burgerlijk huwelijk was gesloten vroegen ze politiek asiel aan.

Volgens familieleden ontvingen de vrouwen doodsbedreigingen van mensen uit Pakistan. Homoseksualiteit is in het islamitische land strikt verboden. Maar er kwamen ook bedreigingen uit Engeland.

De afgelopen jaren zijn er homoseksuele moslims geweest die probeerden te trouwen volgens de nikah, de islamitische huwelijksceremonie, maar die is alleen voor heteroseksuelen. Rehana Kausar en Sobia Kamar konden geen imam vinden die deze ceremonie  voor hen wilde leiden.

De vrouwen werden gewaarschuwd voordat ze in het huwelijksbootje traden, maar toch zetten ze door: “Dit land geeft ons rechten en dit is een heel persoonlijke beslissing die we hebben genomen. Het gaat niemand wat aan wat we met ons privé-leven doen”, vertelde een van hen aan Britse zondagskrant Sunday Mercury.

Een woordvoerder van de Britste homorechtenbeweging Stonewall zei naar aanleiding van het huwelijk: “Pakistaanse homoseksuele mannen durven zich heel voorzichtig iets meer te laten zien, maar lesbische vrouwen waren volledig onzichtbaar. In Pakistan kunnen ze niet openlijk voor hun liefde uitkomen.’

Het Britse Lagerhuis stemde onlangs in met invoering van het homohuwelijk. In Frankrijk werd het homohuwelijk vorige week officieel ingevoerd. Dat leidt tot een storm van protest uit conservatieve hoek. In Parijs werden zondag 350 mensen opgepakt bij een demonstratie tegen het homohuwelijk. Die demonstratie begon rustig, maar liep uiteindelijk toch uit op rellen. Volgens de Parijse politie deden 150.000 mensen aan de demonstratie mee. Het was de eerste grote demonstratie sinds het homohuwelijk in Frankrijk werd ingevoerd.

Op dezelfde dag dat er in Parijs werd gedemonstreerd werd in Cannes de Gouden Palm uitgereikt aan de Franse film La Vie d’Adèle van de Frans-Tunesische regisseur Abdellatif Kechiche over een 17-jarig meisje dat haar homoseksualtiteit ontdekt.

De Roze Palm werd uitgereikt aan de Franse erotische homothriller ‘L’inconnu du lac’. Deze Palm, de ‘Queer Palm’, wordt uitgereikt aan een film die een positieve bijdrage levert aan de internationale acceptatie van homoseksuelen. Dit zijn de trailers:

Geef een reactie

Laatste reacties (25)