Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lesbos dreigt te bezwijken onder stroom asielzoekers, migranten zijn wanhopig

  •  
12-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
GREECE SWITZERLAND DIPLOMACY

© 2017-05-22 15:23:58 epa05982348 Refugees wait for the entrance to the registration office in the Moria refuge camp, on the island of Lesbos in Greece, 22 May 2017. Swiss Federal Councilor Sim

De situatie op het Griekse eiland Lesbos wordt steeds schrijnender.  In zeer slechte omstandigheden wachten migranten maanden op de beslissing of ze in Europa mogen blijven. Dit leidt tot tot grote spanningen en psychische problemen. Uit woede over hun gedwongen detentie stichtten migranten begin deze week brand in opvangkamp Moria.
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) luidt vandaag de noodklok over de psychische nood onder de asielzoekers. Volgens de organisatie heeft “de Turkijedeal een verwoestende impact op het mentale welzijn van duizenden vrouwen, mannen en kinderen die vast zitten op de Griekse eilanden”
Onderzoek van HRW wijst uit dat de geestelijke gezondheid van migranten op de Griekse eilanden verslechtert. “We zien steeds meer mensen met depressie, zelfmoordneigingen, psychoses, mensen die zichzelf snijden, met ernstige paniekaanvallen en posttraumatische stresssymptomen”, zegt Achilleas Tzemos van Artsen zonder Grenzen tegen De Volkskrant. “Iedereen lijdt onder de hopeloos- en uitzichtloosheid van de situatie, mensen hebben de vreselijkste dingen mee gemaakt onderweg of in het thuisland dat ze ontvluchten. In Moria zijn mensen nog steeds permanent op hun hoede, bang voor brand en vechtpartijen.”
“De psychologische impact van jarenlange conflicten, verergerd door moeilijke omstandigheden op de Griekse eilanden en de onzekerheid van onmenselijk beleid, is niet altijd zichtbaar, maar daardoor niet minder levensbedreigend,” aldus Emina Ćerimović, onderzoeker bij Human Rights Watch. “De Europese Unie en Griekenland moeten onmiddellijk actie ondernemen om deze stille crisis aan te pakken en verdere schade te voorkomen.”
Nog zo’n vierduizend mensen wachten op Lesbos op een beslissing. Gemiddeld duurt het zo’n 10 tot 12 maanden voordat ze horen of ze in Europa mogen blijven. Als dat niet het geval is worden ze teruggestuurd naar Turkije.
Volgens de gemeente Lesbos dreigt de situatie op het eiland uit de hand te lopen als de kampen niet snel leger worden. Het aantal bootvluchtelingen uit Turkije neemt weer toe. In juni kwamen ruim tweeduizend vluchtelingen aan in Griekenland. Er worden minder asielzoekers doorgestuurd naar het vaste land omdat ook daar de opvangcapaciteit is bereikt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.