9

Letse kandidate woedend: seksisme bij keuze EU-president

71-jarige Vaira Vike-Freiberga haalt woensdag in de Britse krant The Times woedend uit vanwege suggesties dat de eerste EU-president een man moet worden

De oud-president van Letland, de 71-jarige Vaira Vike-Freiberga, haalt woensdag woedend uit vanwege suggesties dat de eerste EU-president een man moet worden. ,,Degenen die dat zeggen moeten hun mond met zeep spoelen”, aldus de Letse ‘ijzeren dame’ woensdag in de Britse krant The Times. Ze daagt haar mannelijke rivalen uit openlijk de strijd aan te gaan.

Vaira Vike-Freiberga, ook wel bekend als VVF, is woest over de suggestie dat er geen geschikt vrouwen zijn voor de post. De vrouw die twee keer tot president van Letland is gekozen is een van de weinige openlijke kandidaten voor de nieuwe functie. Zij heeft het kleine voormalige Oostblokland de EU en de NAVO binnengeleid.
Ze maakt zich boos over de suggesties dat er alleen naar vrouwen gezocht wordt als excuus-Truus. “Mensen die dat zeggen moet hun mond met zeep schoonspoelen. Ze vertegenwoordigen de diepste en meest verwerpelijke vooroordelen tegen vrouwen.”
VVF is hoogleraar Taalwetenschappen, schreef 11 boeken, spreekt vloeiend Engels, Frans, Duits, Lets en Spaans en verstaat Italiaans en Portugees. Een taalvaardigheid die haar mannelijke concurrenten ontberen.
Haar campagne voor het EU-presidentschap wordt onder ander gevoerd via Facebook. (tip: volg ook Joop op Facebook)

Er is een speciale website opgezet om een vrouw tot EU-president beneomd te krijgen: A Woman To Head Europe (ook in het Frans en Duits)

Het artikel in The Times

Zie ook: NRC Handelsblad

Geef een reactie

Laatste reacties (9)