Laatste update 21:02
79

Dit zijn de leugens van Trump, van dag tot dag

Dat Donald Trump zacht gezegd moeite heeft met het vertellen van de waarheid, is bekend. Hoe veel leugens de Amerikaanse president sinds zijn inauguratie de wereld in heeft geslingerd was lastiger te bepalen. Tot nu. De New York Times heeft alle publieke uitlatingen – mondeling en schriftelijk – van Trump doorgespit en het resultaat is een werkelijk absurd lange lijst met verdraaiingen, halve waarheden en grove leugens.

De Times is begonnen met tellen bij de beëdiging en gaat door tot 21 juni. In het overzicht zien we onder meer Trumps grote leugens zoals dat Zweden in februari getroffen werd door een terroristische aanslag, of de recentelijke opmerking dat het klimaatakkoord van Parijs een bindende overeenkomst is. Maar ook klungelige opschepperij is meegenomen, zoals de bewering van Trump dat niemand vaker dan hij op het omslag van Time Magazine stond (dat was eigenlijk voormalig president Nixon, dus het kan nog).

Wat opvalt, naast de enorme hoeveelheid, is ten eerste dat er sowieso maar heel weinig dagen zijn waarop Trump het voor elkaar kreeg om géén leugens te verspreiden. Maar ten tweede dat in zijn eerste 40 dagen als president Trump geen dag voorbij heeft laten gaan om wél te liegen. De timing van de Times kon ook nauwelijks beter: de lijst verscheen vrijdag, slechts een dag nadat Trump op Twitter schreef dat hij zijn gesprekken met oud-FBI-directeur Comey niet heeft opgenomen, terwijl hij bijna bijna anderhalve maand lang om het wel of niet bestaan van die tapes heen draaide.

Trump leugens
Bron: The New York Times

Onder de lange opsomming schrijft de Times:

De politieke opkomst van Trump was gestoeld op een leugen (over Barack Obama’s geboorteplaats). Zijn gebrek aan eerlijkheid is ook een centraal punt geworden in het onderzoek naar de Russische bemoeienis, waarin James Comey onder ede verklaarde dat Trump ‘simpelweg leugens vertelde’.
Niet eerder was er een president die zo veel tijd spendeerde aan het vertellen van onwaarheden. Elke president heeft de waarheid weleens verdraaid. Maar geen enkele president – van beide partijen – heeft zich ooit zo gedragen als Trump nu doet. Hij probeert een klimaat te scheppen waarin de waarheid irrelevant is.

Ook valt op dat Trump het niet eens voor elkaar krijgt consistent te zijn in zijn leugens. Trump heeft bijvoorbeeld zijn hele campagne China ervan beschuldigd met hun valuta te sjoemelen. Op 21 april beweerde Trump dat de Chinezen daarmee waren gestopt op de dag dat hij president werd. Om acht dagen later te zeggen dat ze er al tijdens Trumps campagne mee waren gestopt, om de dag daarna weer te beweren dat ze ermee stopten op het moment dat Trump gekozen was, om weer een dag later te zeggen dat het gebeurde op het moment dat hij zich kandidaat stelde. Om drie dagen dáárna weer te zeggen dat China ermee stopte op het moment dat Trump het aankaartte.

De Times legt uit dat ze terughoudend zijn geweest in hun beoordeling of iets een leugen is of niet, iets wat nog in het voordeel van Trump werkt. Zo is Trumps bewering dat zijn “moslimban” niet anders is dan het beleid van Obama weggelaten. Ook zegt de Times dat ze heel nadrukkelijk voor het predikaat ‘leugens’ hebben gekozen in de opsomming:

Niet elke onwaarheid is opzettelijk. Maar het enorm naïef zijn om te denken dat hij eerlijke foutjes maakt. Hij liegt.

Hoewel Trump een fanatieke achterban heeft die het allang niet meer kan schelen of hij de waarheid vertelt, als dat überhaupt al ooit van belang is geweest, zijn er wel steeds meer Amerikanen die er moeite mee hebben. Direct na Trumps verkiezing zei 53 procent van de Amerikanen dat Trump oneerlijk is. Dat is inmiddels opgelopen tot 60 procent.

Bekijk hier de complete lijst met leugens

cc-foto: Gage Skidmore

Geef een reactie

Laatste reacties (79)