37

Leven zonder afval

Nog op zoek naar een goed voornemen? Probeer eens minder weg te gooien… in Nederland gaan 100 gezinnen 100 dagen zonder afval leven

In België heeft de donkergroene weblogger Green Evelien in de laatste week van 2014 haar eerste en enige vuilniszak van 2014 aan de straat gezet.

Green Evelien leeft zo milieubewust mogelijk en dan is afval natuurlijk uit den boze. Maar een vuilniszak per jaar is wel extreem weinig. Ze krijgt het voor elkaar door er een donkergroene leefstijl op na te houden. Zo gebruikt ze bijvoorbeeld geen zeep of shampoo, maakt ze haar eigen tandpasta en heeft ze geen koelkast of diepvries.

Terwijl de Belgische Green Evelien met het grootste gemak van de wereld een lege prullenbak heeft, gooien we elders kilo’s per persoon aan afval weg per dag.

550 kilo per jaar
Per jaar produceren we ongeveer 550 kilo huishoudelijk afval per persoon, ruim 100 kilo meer dan in 1990. Uit berekeningen van Milieu Centraal is gebleken dat dat veel minder zou kunnen zijn en dat we 81 procent van al ons afval kunnen hergebruiken en dus niet weg hoeven te gooien. Dat is 30 procent meer dan wat we nu recyclen.

Maar hoe doe je dat, je eigen afvalberg verkleinen? Sinds 1 januari dit jaar proberen 100 gezinnen in Nederland 100 dagen helemaal geen afval te produceren. Hoe het ze vergaat is te volgens op de website 100-100-100.nl

Voedselverspilling
De website ‘Kliek & Co’ probeert mensen met kortere uitdagingen bewust te maken van wat ze aan goed eten weggooien. Tot zondag 4 januari kun je je aanmelden voor de challenge om een maand lang geen goed voedsel weg te gooien en alles wat je koopt ook echt op te eten. Per jaar gooien we 50 kilo bruikbaar voedsel weg, dat komt neer op ongeveer 400 euro aan boodschappen per huishouden.

CC foto’s: Bas Boerman en Green Evelien

Geef een reactie

Laatste reacties (37)