Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Levenseindekliniek helpt meer psychiatrische patiënten bij euthanasie

  •  
23-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
Medisch_300.jpeg
Ondanks weerstand van (huis)artsen en de vraag of psychiatrische patiënten mogelijk gebaat zijn bij alternatieve behandelingen
In de eerste helft van 2015 heeft de Levenseindekliniek meer psychiatrische patiënten geholpen bij euthanasie dan in heel 2014, schrijft de NRC donderdag
In de eerste zes maanden van dit jaar kregen achttien patiënten met psychiatrische klachten, via de Levenseindekliniek, euthanasie. In vergelijking met een totaal aantal van zeventien patiënten in 2014, dit blijkt uit cijfers van de kliniek zelf.
Topje van de ijsberg Wel geld voor psychiatrische patiënten al enige tijd een wachtlijst bij de Levenseindekliniek. Dit komt doordat de kliniek te weinig psychiaters in dienst heeft, die een euthanasie verzoek kunnen begeleiden. Hierdoor wachten er nu bijna honderd psychiatrische patiënten op de behandeling van hun verzoek en nog eens vijftig patiënten met andere aandoeningen kunnen voorlopig niet geholpen worden, schrijft de NRC.
Spoedeuthanasie De Levenseindekliniek krijgt steeds vaker te maken met een zogenaamde ‘spoedeuthanasie’. Huisartsen die (te)lang twijfelen of ze willen meewerken aan een euthanasieverzoek, komen in de problemen als de toestand van de patiënt acuut verslechtert. Dan wordt de Levenseindekliniek ingeschakeld om het verzoek alsnog te begeleiden.
Aantal euthanasieverzoeken stijgt Jaarlijks doen 14.000 mensen een verzoek tot euthanasie, via de eigen huisarts of de Levenseindekliniek. Sinds de oprichting van de Levenseindekliniek in 2012 kregen 560 mensen via de kliniek euthanasie. In 2014 werden 877 verzoeken om euthanasie afgehandeld en 26 procent daarvan werd gehonoreerd, schrijft de NRC.
Euthanasie bij psychiatrische patiënten is nog wel omstreden. In 2012 achtte nog ruim zestig procent van de huisartsen en specialisten het ‘ondenkbaar’ zo’n euthanasie ooit uit te voeren.
Voor euthanasie in de psychiatrie gelden dezelfde wettelijke eisen als bij mensen die lijden aan een lichamelijke ziekte. Het moet gaan om een vrijwillig en weloverwogen verzoek, er moet sprake zijn van ondraaglijk en uitzichtloos lijden en er mag geen redelijke andere oplossing zijn. Probleem bij psychiatrische patiënten is dat altijd nog wel een behandeling mogelijk is, en dat moeilijker is vast te stellen of iemand wilsbekwaam is, dus in staat tot een weloverwogen verzoek.
Foto cc: Mike K. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.