43

Levensgevaarlijke straling bij Fukushima gemeten

Straling van 1800 millisievert per uur gemeten... Straling is voor mensen binnen vier uur dodelijk

Op het terrein van de verwoeste kerncentrale Fukushima Dai’ichi is gisteren een levensgevaarlijk hoog stralingsniveau gemeten. Beheerder TEPCO laat weten dat een stralingsniveau van 1800 millisievert per uur gemeten is. Dat is voor mensen binnen vier uur fataal.

Het energiebedrijf benadrukt wel dat het vooral om bètastraling gaat. Die zou minder bereik en minder doordringend vermogen hebben. Dat schrijft NRC Handelsblad. Met andere woorden: Afstand bewaren en het aanbrengen van afdekmateriaal kan soelaas bieden.

Tot nu toe werden bij Fukushima waarden van 100 millisievert per uur gemeten. De hogere waarden zijn gemeten met een apparaat dat in staat is veel grotere hoeveelheden te meten. Dat weet NOS te melden.

Onlangs lekte 300 ton zwaar radioactief water uit een opslagtank. Rondom de kerncentrale zijn een stuk of duizend stalen tanks gebouwd, die bijna driehonderd miljoen liter verontreinigd water bevatten. Dat water is gebruikt om de reactorkernen te koelen na de aardbeving en tsunami in maart 2011. De laatste lekkage heeft ertoe geleid dat de minster zaterdag met eigen ogen de opslagtanks heeft geïnspecteerd en topmensen van TEPCO heeft ondervraagd.

NRC: Levensgevaarlijke straling bij Fukushima

cc-foto: NRCgov

Geef een reactie

Laatste reacties (43)