Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Levenslang voor leden Zuid-Amerikaanse junta’s vanwege Operatie Condor

  •  
09-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
Francisco_Morales_Bermúdez
Een Italiaans gerechtshof heeft 24 Zuid-Amerikanen tot levenslang veroordeeld vanwege hun betrokkenheid bij Operatie Condor. Bij die campagne in de jaren zeventig en begin jaren tachtig spanden zes Zuid-Amerikaanse dictaturen – Chili, Argentinië, Brazilië, Bolivia, Paraguay en Uruguay – samen om politieke tegenstanders te ontvoeren en te vermoorden.
De moordcampagne kreeg steun van de Verenigde Staten. Tijdens de presidentschappen van Richard Nixon en Gerald Ford hielp de VS ook bij verscheidene militaire coups in Latijns-Amerika. Er zijn waarschijnlijk duizenden linkse dissidenten om het leven gekomen bij Operatie Condor. Slachtoffers werden onder meer vanuit vliegtuigen in de Atlantische Oceaan gegooid.
Emotionele uitspraak De rechtszaak in Italië draaide om de verdwijning van 43 mensen, onder wie 23 Italianen. Het beroepshof in Rome veroordeelde daarvoor onder meer de voormalige president van Peru Francisco Morales Bermúdez, de vroegere Boliviaanse minister van Binnenlandse Zaken Luis Arce Gomez en de gewezen minister van Buitenlandse Zaken van Uruguay Juan Carlos Blanco.
Alle verdachten werden bij verstek veroordeeld, met uitzondering van de Uruguayaanse marine-inlichtingenofficier Jorge Nestor Troccoli. De 69-jarige Troccoli ontvluchtte Uruguay, nadat hij daar in 2007 werd veroordeeld. Sindsdien woont hij in Italië. Veel andere veroordeelden zitten al vast in hun eigen land.
Het vonnis van het beroepshof is een opsteker voor nabestaanden. Bij de behandeling van dezelfde zaak in 2017 bij de rechtbank werden nog 19 verdachten, onder wie Troccoli, vrijgesproken. “Dit is een belangrijke en emotionele uitspraak voor Uruguay en de slachtoffers”, verklaarde een vertegenwoordiger van de Uruguayaanse president die voor de gelegenheid naar Italië was afgereisd.
CIA-documenten In 2016 werden in Argentinië al eens 17 voormalige militairen, onder wie de voormalige president Reynaldo Bignone, veroordeeld vanwege hun rol bij Operatie Condor. In 2010 werd Bignone ook al veroordeeld tot 25 jaar cel vanwege het ontvoeren, martelen en vermoorden van politieke tegenstanders.
Uit CIA-documenten die eerder dit jaar openbaar gemaakt werden, blijkt dat Britse, West-Duitse en Franse inlichtingendiensten in de jaren zeventig op bezoek zijn geweest bij het secretariaat van Operatie Condor in Buenos Aires. Zij spraken daar over de mogelijkheid om een vergelijkbare actie op poten te zetten, gericht tegen Europese ‘subversieve elementen’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.