Laatste update 19:06
13

Levensverwachting Amerikanen blijft dalen

De gemiddelde levensverwachting van Amerikanen is wederom gedaald. Mocht een baby die in 2016 in de Verenigde Staten ter wereld kwam nog verwachten 78,7 jaar te worden, vorig jaar was dit 78,6. Geen schokkend cijfer, maar het is wel voor de derde keer achtereen dat de levensverwachting naar beneden gaat. Voor een land dat in de afgelopen eeuw slechts positieve gezondheidsdata kon overleggen is dit een nieuwe ontwikkeling.

Volgens het medische tijdschrift The BMJ zijn er drie belangrijke factoren die een rol spelen bij de dalende levensverwachting: drugs, alcohol en zelfmoorden. Vooral onder witte Amerikanen van middelbare leeftijd op het platteland komen deze drie voor. Zwarte Amerikanen leven gemiddeld liefst vier jaar minder, wat vooral wordt veroorzaakt door vuurwapengeweld.

Om die reden willen steeds meer Amerikaanse dokteren een andere kijk op vuurwapens. Eén van hen is radioloog Heather Sher uit Florida, die met praktijkervaring spreekt. “Ik heb mijn hele carrière in traumacentra gewerkt. Vuurwapengeweld is alomtegenwoordig in dit land en dat zou niet zo moeten zijn. Elke schietpartij is een te voorkomen doodsoorzaak.”

Cc-foto: Lisa Zins

Geef een reactie

Laatste reacties (13)