6

Libanese sterren rekenen af met discriminatie

Beroemdheden lanceren campagne om discriminatie een halt toe te roepen

Decennia lang was Libanon een uitzonderlijk progressief land in het conservatieve Midden-Oosten maar tijden lijken veranderd

Alhoewel Libanon nog steeds de kenmerken heeft van een progressief bastion inclusief een goede infrastructuur, hoogwaardige technologische ontwikkelingen en hecht aan mensenrechten heeft er in de afgelopen jaren wel een verschuiving plaatsgevonden. De progressie lijkt tot stilstand te zijn gekomen.

Tijd voor actie
Een goed voorbeeld hiervan zijn de vrouwenrechten die nog niet goed zijn geregeld in Libanon. Zo kan de nationaliteit van kinderen nog steeds niet worden doorgegeven van vrouw op kind. Ondanks dat er een wet in de Verenigde Arabische Emiraten is aangenomen die dit wel mogelijk zou moeten maken, is dit in Libanon nog niet in de praktijk gebracht. Op dit moment wordt dit dan ook aangevochten in de Libanese rechtbank om hier verandering in te brengen.

Verder is er net een nieuwe campagne gelanceerd waarbij Libanese beroemdheden een gevoelig onderwerp aan de kaak stellen namelijk, homofobie. Een groeiend aantal jongeren in Libanon heeft een negatief beeld over homoseksualiteit. 

Myra Abdallah, zelf deelnemer van de campagne en te zien in de video, zegt over haal deelname: ‘Je hoeft niet arm te zijn om de rechten van armen te verdedigen. Je hoeft geen vluchteling te zijn om de rechten van vluchtelingen te verdedigen. Je hoeft niet homoseksueel te zijn om homoseksuele rechten te verdedigen. Het feit dat ik mens ben is genoeg.’   

‘Homoseksuelen hebben geen rechten’
Een probleem in Libanon is dat homoseksuelen in principe geen aparte rechten hebben. Wat echter wel in de wet is opgenomen is dat relaties die als ‘onnatuurlijk’  worden bestempeld illegaal worden verklaard. Toch zijn er wel voorbeelden waarbij rechters in het voordeel hebben geoordeeld in rechtszaken waarin homoseksuelen werden aangeklaagd. 

Ondanks dat lijkt het geweld tegen homoseksuelen in Libanon toe te nemen. In 2012 ‘ontmaskerde’ een vooraanstaande Libanese journalist een bioscoop waar ze pornografische video’s vertoonden. De mannen die in de bioscoop aanwezig waren, en met hun gezicht in de documentaire te zien waren, werden later door de politie gearresteerd. Tijdens die verhoren is er gebruik gemaakt van een zogenaamde ‘ei-test’ waarbij de mannen een ei in hun rectum geduwd gekregen om te testen of ze homoseksueel waren. Deze test is naderhand vaker toegepast.

Video gaat viraal
De video waarop Libanese sterren strijden tegen discriminatie en moeilijke onderwerpen bespreekbaar willen maken gaat inmiddels viraal. Myra Abdallah geeft aan erg blij te zijn dat verschillende media de boodschap oppakken, ook al is niet iedereen het eens met de boodschap, men kan er niet omheen aldus Abdallah.

Thinkprogress.org: Lebanese Celebrities Take A Rare Public Stand Against Homophobia

Geef een reactie

Laatste reacties (6)