19

Libanon kan aantal Syrische vluchtelingen niet meer aan

‘Opvang in de regio’ is een veelgehoord credo elke keer wanneer de vluchtelingenproblematiek en de opvang ter sprake komt. Maar die regio vangt al het leeuwendeel van de vluchtelingen op en de regio redt het niet meer. Vooral Libanon barst uit z’n voegen. In het land verblijven 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen in kampen en volgens de Libanese president Aoun is de grens nu echt bereikt.

Maandag ging Aoun daarover in overleg met vertegenwoordigers van de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, De Europese Unie en de Arabische Liga. Aoun wil dat de wereldleiders meehelpen aan een oplossing voor de problemen in Libanon. In het kleine land vormen de Syriërs inmiddels een kwart van de totale bevolking en het wordt steeds moeilijker hen allemaal goed te verzorgen.

Het liefst zou Aoun zien dat de Syriërs terugkeren naar delen van Syrië waar het veilig is. Maar ook zegt hij de vluchtelingen niet te dwingen terug te gaan naar een gebied waar ze worden vervolgd of opgejaagd omdat ze het land eerder zijn ontvlucht. Aoun zegt ook te vrezen voor conflicten tussen de bevolkingsgroepen. De Libanese bevolking bestaat overwegend uit sjiieten en christenen, de gevluchte Syriërs zijn vrijwel allen soennitisch.

Bron: NOS, De Morgen / cc-foto: European Commission

Geef een reactie

Laatste reacties (19)