12

Liberale leider Clegg wint eerste Britse lijsttrekkersdebat

[Video] TV-uitzending unicum in Britse politieke geschiedenis

De relatief onbekende liberale leider Nick Clegg heeft zijn opponenten premier Gordon Brown (Labour) en David Cameron (Conservatives) verslagen. Dat was althans de mening van het publiek in diverse enquêtes. Nooit eerder vond op de Britse televisie een live debat tussen lijsttrekkers plaats.


De liberalen vormen de kleinste van de drie grote partijen, naast Labour en de Conservatieven. De partij heeft daarbij vooral last van het districtenstelsel dat van iedere verkiezing een strijd tussen Conservatieven en Labour maakt waarbij er steeds maar één kandidaat per gebied in het parlement kan komen.

De BBC stelt dat Brown tijdens het debat een aantal malen tevergeefs probeerde Clegg aan zijn kant te krijgen. Zo probeerde Brown het pleidooi van Clegg voor hervorming van het kiesstelsel te ondersteunen maar wees de liberale leider er vervolgens fijntjes op dat de premier dat plan juist had tegengehouden.

Het debat ging over de thema’s belastingen, uitgaven en immigratie. Op dat laatste punt schaarden Brown en Clegg zich tegen de Conservatieven-leider die een jaarlijks quotum voor immigranten wil invoeren.

Het eerste tv-debat was met zeventig strenge regels omgeven. Zo mocht het aanwezige publiek niet applaudisseren tijdens het anderhalf uur durende debat. Het publiek was door een bureau zorgvuldig geselecteerd om een uitgekiende samenstelling naar sekse, ras, klasse en politieke opvatting te bereiken. Er volgen nog twee debatten. 

Geef een reactie

Laatste reacties (12)