Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Liberalen winnen in Libië

  •  
18-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Libië_MahmoudJibril300.jpg
De Libische kiescommissie heeft dinsdagnacht de liberale partij van Mahmoud Jibril tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen. Dat meldt de Volkskrant. De Alliantie van Nationale Krachten haalde 39 van de 80 zetels die onder partijen te verdelen waren. De rest van de 200 zetels in het Libische parlement is naar onafhankelijke kandidaten gegaan. Onder deze parlementariërs moet Jibril, die tijdens de opstand rebellenleider was, een meerderheid zoeken.
Met deze uitslag, met een tegenvallend resultaat voor de partij van de Moslim Broederschap (17 zetels), breekt Libië met de trend van de Arabische Lente, schrijft de Volkskrant. Islamistische partijen trokken de meeste stemmen bij verkiezingen die vorig jaar werden gehouden in Egypte, Marokko en Tunesië. De gekozen raad moet binnen een jaar zorgen voor onder meer een regering, een kieswet, de nieuwe grondwet en een referendum over die grondwet. Om in de raad te kunnen domineren moet Jibrils NFA de steun zoeken van onafhankelijke kandidaten en kleinere groeperingen. Belangrijke beslissingen moeten met een tweederdemeerderheid worden genomen.
Foto-cc: Magharebia
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.