3

Libië heeft al duidelijk plan voor na Khadaffi

Met steun van Verenigde Arabische Emiraten wordt een speciale gevechtseenheid opgesteld om Tripoli in te nemen

Khadaffi peinst er niet over om op te stappen, maar dat weerhoudt de Libische Nationale Overgangsraad (NTC) er niet van nog niet vooruit te denken. Dat de Libische leider aftreedt is zeker, de vraag is alleen nog wanneer. In een plan dat is uitgelekt wordt de koers na de val duidelijk die NTC samen met Groot-Brittannië heeft opgesteld.

NTC gelooft niet dat het lukt op Khadaffi af te zetten, maar dat de steun voor hem van binnenuit zal afbrokkelen waardoor zijn regime zal instorten. Ze achten het onwaarschijnlijk dat de leider bij een NAVO-bombardement om het leven zal komen.

De huidige infrastructuur die is aangelegd door het huidige regime wil NTC zo veel mogelijk intact houden om te voorkomen dat de chaos uitbreekt zoals in Irak gebeurde na de val van Saddam Hussein. Het plan dat door de Britse krant The Times de wereld in werd gestuurd geeft verdere details niet prijs omdat die het leven van NTC-aanhangers in Tripoli in gevaar zou kunnen brengen.

In het plan wordt duidelijk dat de Verenigde Arabische Emiraten een speciale gevechtseenheid gaan financieren om Tripoli over te nemen. Daarin worden zo’n 10.000 tot 15.000 man opgesteld. Als het regime van Khadaffi eenmaal is gevallen wil NTC direct de belangrijkste veiligheidsdiensten, telecommunicatie, elektriciteit en transport worden veilig gesteld.

Volkskrant: Stappenplan voor na val Kaddafi uitgelekt

cc-foto: Sebastia Giralt

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (3)