4

Libië wil hulp Europa om migranten te weren

Dit weekend kwamen zeker 40 vluchtelingen om het leven bij een bootramp ... Libische minister dreigt migranten met overgang te gaan helpen als Europa niet te hulp schiet

Zeker veertig vluchtelingen uit Afrika die via Libië naar Europa hoopten te vluchten, zijn om het leven gekomen nadat de boot waarin ze vluchtten zonk. Dat heeft de Libische minister van Binnenlandse Zaken bevestigd. 51 andere vluchtelingen konden ternauwernood gered worden. Exact wanneer het drama zich heeft afgespeeld is onduidelijk. De berichten daarover zijn tegenstrijdig.

Ook het aantal vluchtelingen aan boord en het aantal dat nog wordt vermist is niet helemaal duidelijk. Zo verklaarde de Libische marine dat zeker nog 74 migranten worden vermist, nadat het zondag 20 lichamen had teruggevonden. Volgens die verklaring zou de schipbreuk op vrijdag hebben plaatsgevonden.

Persbureau AFP citeert een marinemedewerker die meent dat de boot op dinsdag al is gezonken.

Volgens de Libische woordvoerder van de marine, Ayoub Bilqassem, zijn 52 Afrikanen onmiddellijk gered, zijn inmiddels 24 lichamen gevonden en worden zeker nog 54 mensen vermist.

Libië is de afgelopen jaren bij uitstek het doorvoerland geworden voor tienduizenden vluchtelingen op weg naar Europa. Ze maken vaak gebruik van gammele bootjes en halen de overtocht niet. De Libische minister van Binnenlandse Zaken eiste zaterdag in een wanhopige poging een einde te maken aan deze situatie, hulp van Europa. Saleh Maziq waarschuwde dat als Europa Libië niet te hulp wil schieten met dit grote probleem, hij ervoor gaat zorgen dat de migranten hun bestemming veilig zullen bereiken.

Tijdens een persconferentie zaterdag verklaarde Maziq dat de stijging van criminaliteit in Libië, evenals de toename van illegale drugs en de toename van ziekten, de schuld is van de migranten. Daarom riep hij ook zijn zuiderburen op om Libië te helpen de stroom van migranten te stoppen.

Update 15.10
Een boot dat vanuit Libië onderweg was naar het Italiaanse eiland Lampedusa is maandag gekapseisd en gezonken. Het schip had zo’n 400 vluchtelingen aan boord. Dat meldt de Italiaanse krant La Repubblica. De Italiaanse marine en enkele koopvaardijschepen zijn de schipbreukelingen te hulp geschoten. Er is al een aantal doden gesignaleerd, zo’n 200 opvarenden konden worden gered.

Al Jazeera: Dozens of migrants drown off Libya  
The New York Times: Europe-Bound Migrants Killed When Boat Capsizes Off Libya

Geef een reactie

Laatste reacties (4)