76

Libiërs willen geen buitenlands ingrijpen

UPDATE: Internationale gemeenschap bereid militair in te grijpen. VS stuurt oorlogschepen naar Libische kust en trekt lidmaatschap VN Mensenrechtenraad in.

De oppositie in Libië is vastbesloten dictator Muammar Khadaffi zelf te verdrijven, zelfs als dat gepaard gaat met nog meer bloedvergieten. De tegenstanders van de Libische leider voelen niets voor een militair ingrijpen door de internationale gemeenschap. Dat meldt Trouw dinsdag.

Update 22.15
De VN heeft Libië het lidmaatschap van de VN Mensenrechtenraad afgenomen. De 192 leden stemden unaniem voor het voorstel. Doordat vele inwoners van Libië vluchten vanwege het aanhoudende geweld is de situatie bij Tunesische grens kritiek. De VN-Vluchtelingenorganistie UNHCR zegt dat dagelijks zo’n 10.000 en 14.000 Libiërs de grens oversteken. Tunesië kan de inmiddels 70.000 vluchtelingen nauwelijks onderdak bieden.

VN secretaris-generaal Ban Ki-Moon is tevreden met de beslissing van de VN Mensenrechtenraad, meldt NRC:
“Deze beslissing stuurt een sterke en belangrijke boodschap – een boodschap met grote gevolgen binnen de regio en daarbuiten. Degenen die misdaden tegen hun eigen volk plegen worden bestraft.

In Benghazi, in het oosten van het land, ontrolden betogers maandagavond laat een groot spandoek met daarop:

Geen militaire interventie, het Libische volk kan het alleen af.”

Een politicologe van de universiteit in Benghazi zei dat ”het voorbeeld van Irak iedereen in de Arabische wereld afschrikt”. Ze zei dat iedereen weet wat er in Irak is gebeurd en dat dit land nu gebukt gaat onder instabiliteit, aldus Trouw

De internationale gemeenschap lijkt de afgelopen dagen in ieder geval steeds meer bereid om militair in te grijpen. De Volkskrant meldt dat de Verenigde Staten maandag zijn begonnen met het verplaatsen van oorlogsschepen richting Libië. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie, gebeurt dat om “flexibiliteit te verschaffen als er beslissingen worden genomen”.

Minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) zei dat de schepen kunnen worden ingezet voor humanitaire hulp en reddingsmissies. “Er is geen militaire actie op komst waarbij Amerikaanse marineschepen zijn betrokken”, zei Clinton in Genève. De regering Obama stelde dat militair ingrijpen wel als optie wordt bekeken, maar analisten achten een grondoffensief onwaarschijnlijk. Ook de Britse premier Cameron sluit militair ingrijpen niet uit.

De Volkskrant schrijft dat in Libië intussen een hevige strijd woedt tussen opstandelingen en de troepen van Khadaffi om de macht over belangrijke steden. Getuigen melden aan persbureau AP dat Khadaffi-aanhangers maandagavond met tanks en anti-vliegtuigwapens hebben geprobeerd de stad Zawiya te heroveren. Er zou zes uur lang gevochten zijn, waarbij de opstandelingen van zes kanten werden aangevallen. Toch zijn de opstandelingen erin geslaagd de aanvallers terug te drijven. “We zullen Zawiya nooit opgeven, koste wat het kost”, zei een getuige. “We weten dat de stad van groot strategisch belang is. Ze zullen vechten om het terug te krijgen, maar wij geven niet op. We hebben ze kunnen verslaan omdat onze moraal hoog is, en die van hun laag.”
Ook de tegenstanders van Kadhafi beschikken over wapens, tanks en munitie, mede doordat soldaten zijn overgelopen.

Lees meer bij Trouw: Oppositie Libië tegen minilitaire interventie

Volkskrant: VS sturen oorlogsschepen richting Libische kust

Volkskrant: Troepen Khadaffi proberen steden te heroveren

Geef een reactie

Laatste reacties (76)