Laatste update 16:05
44

‘Kustwacht Libië schiet en berooft bootvluchtelingen in nood’

Bij een reddingsactie in de Middellande Zee dinsdag 23 mei heeft de Libische kustwacht bootvluchtelingen geïntimideerd, bedreigd en beroofd. Kustwachters schoten hierbij zelfs met hun wapens in de lucht. Dat zeggen medewerkers van Artsen Zonder Grenzen die getuige waren van het geweld. De Libische kustwacht, die financiële steun en training krijgt van de EU, zou de passagiers van de boten juist moeten helpen, maar bracht hen juist in meer gevaar.

De teams van Artsen Zonder Grenzen en SOS Méditerranée kregen de positie van de boten in nood door, waarna ze hen opzochten en reddingsvesten aan de passagiers uitdeelden, ter voorbereiding van de evacuatie. Twintig passagiers werden vast naar de Aquarius overgebracht, het zoek- en reddingsschip van de twee hulporganisaties. De andere passagiers bleven achter, omdat het team op dat moment hulp moest verlenen aan een andere boot die in een meer kritische situatie zat.

De Libische kustwachtboot benaderde op dat moment de rubberboten. Annemarie Loof van Artsen Zonder Grenzen zegt in een verklaring:

Twee van de Libische kustwachters, ze droegen een uniform en waren gewapend, stapten op één van de rubberen boten. Ze pakten telefoons, geld en andere bezittingen van de passagiers af. De mensen raakten in paniek en voelden zich bedreigd. De passagiers waren ontzettend bang door het agressieve gedrag van de Libische kustwachters.

Veel passagiers – die gelukkig al een reddingsvest hadden gekregen voordat het schieten begon – sprongen uit de boten het water in, uit angst. Ons team heeft 67 mensen uit het water moeten vissen terwijl er in de lucht werd geschoten. Het is een wonder dat niemand is verdronken of gewond is geraakt.

De Libische kustwacht had weinig aandacht voor het welzijn van de mensen in de boten die in nood verkeerden. Hun gedrag was roekeloos – om maar niet te zeggen bedreigend – voor de mensen op de boten.

Wetende dat de Libische kustwacht getraind wordt door de EU en financiële steun ontvangt van de EU, maakt het voorval des te storender. Wij geloven dat de Italiaanse en de Europese autoriteiten, noch direct of indirect, steun moeten verlenen aan de Libische kustwacht. Deze steun vormt een bedreiging voor het leven van de mensen.

MSF: MSF accuses Libyan coastguard of endangering people’s lives during Mediterranean rescue

Foto: November 2016, reddingsoperatie van de Topaz Responder

Geef een reactie

Laatste reacties (44)