Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Libische rebellen sterven martelaarsdood

  •  
17-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
ANP-Libyamartelingen_300.jpg
Ontsnapte rebel vertelt over de horrorfilm die hij meemaakte in een ondergrondse cel in Sirte
Rebellen die zijn gepakt door aanhangers van Khadaffi worden onder erbarmelijke omstandigheden vastgehouden. Op hun handen en voeten wordt net zo lang geslagen totdat ze helemaal vermorzeld zijn, gezichten werden verminkt en sommige rebellen werden overreden door trucs om er zeker van te zijn dat ze dood waren. Rebel Ali Mufta die heeft kunnen ontsnappen vertelt zijn verhaal aan The Guardian.
Mufta werd vastgehouden in een ondergrondse cel in Sirte. Zijn medegevangenen werden één voor één of in paren naar binnen geroepen.
Ze kwamen terug met gebroken vingers en tenen, gezichten werden verminkt en ik zag hoe één man de dood in werd getrapt en geslagen. De bewakers noemden ons aanhangers van Al Qaida en terroristen die hun land wilde vernietigen”, vertelt Mufta aan de The Guardian
Op een gegeven moment werden de gewonde rebellen opgehaald door een vrachtwagen waarin zowel dode als gewonden rebellen zaten. Onderweg kwam de truc meerdere opstandelingen tegen die direct werden uitgeschakeld. De vrachtwagen reed over de lijken heen om er zeker van te zijn dat ze dood waren. “Dat gebeurde zeker drie keer.” Mufta vertelt ook dat de Khadaffi soldaten opnamen maakten van een rebel die in zijn penis werd geschoten, waarna de man verder werd gemarteld en uiteindelijk een kogel door zijn hoofd kreeg.
De verhalen van Mufta zijn geen unieke gevallen. Fotografen hebben de toegetakelde dode lichamen van rebellen gefotografeerd waaraan duidelijk is op te maken dat zij tot hun dood zijn gemarteld. Ook Amnesty International meldt dat er lijken zijn gevonden die door het hoofd zijn geschoten terwijl hun handen gebonden waren op hun rug. Ze werden gevonden nabij Ajdabiya en zullen in het proces tegen Khadaffi worden gebruikt als oorlogsmisdaad. Honderden rebellen worden nog vermist. De kans is groot dat ze onder erbarmelijke omstandigheden worden vastgehouden.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.