18

Libische strijders vechten om Sirte en Bani Walid

VIDEO: Strijders worden onderweg bestookt met raketten … Sluipschutters liggen op de loer

Een serieuze aanval op de laatste Khadaffi bolwerken is begonnen. Bewapende jeeps rijden richting Bani Walid en Sirte in het noorden van Libië. Deze steden zijn nog steeds in handen van Khadaffi loyalisten die met stevig verzet hun steden proberen te verdedigen.


De rebellen rijden met grof geschut richting Sirte en Bani Walid. Raketten vliegen hen om de oren en sluipschutters liggen op de loer. Bij een onderscheppingsactie kwamen donderdag 11 rebellen om het leven en raakten 34 anderen gewond.

Het is duidelijk dat Khadaffi loyalisten zich niet zomaar zullen overgeven. De strijders van de Nationale Overgangsraad hebben zich vrijdag gehergroepeerd en zullen de aanval op Sirte vandaag opnieuw openen. De Arabische Al Jazeera meldt dat de luchthaven bij Sirte inmiddels is veroverd. Daarbij zouden veel slachtoffers zijn gevallen.

Van Khadaffi is nog steeds geen spoor gevonden. De Nationale Overgangsraad wil niet uitsluiten dat hij zich bevindt in één van de steden die nog steeds in handen zijn van Khadaffi loyalisten. Naast Sirte en Bani Walid, is ook Sabha nog steeds niet veroverd samen met een aantal andere kleine steden in centraal en zuid Libië.

Minister Rosenthal heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd de ambassade in Tripoli zo snel mogelijk te willen heropenen. Het is bedoeling dat de ambassade begin oktober weer volledig operationeel is, schrijft De Volkskrant. Het Nederlandse bedrijfsleven dat z’n activiteiten wil hervatten of aan het werk gaat in de olie-, gas- landbouw- en watersector moet worden ondersteund.

Trouw: Libische strijders trekken bolwerk Kaddafi binnen
Verder discussieren: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (18)