Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Librisprijs voor 'De tolk van Java' van Alfred Birney

  •  
08-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
birney

© cc-foto: Hans Kleijn https://flic.kr/p/c76KZ3

Alfred Birney (65) heeft voor zijn boek De Tolk van Java de Libris literatuurprijs ontvangen. De roman vertelt het verhaal van een zoon over zijn gewelddadige vader, een Indische oorlogstolk die na de onafhankelijkheidsstrijd naar Nederland vlucht. Hij trouwde in Helmond met een schoenmakersdochter en terroriseert zijn gezin. De zoon probeert de gruwelijke geschiedenis in elkaar te puzzelen.
Op Goodreads zijn de lezers enthousiast over het boek. Zo schrijft Dolf Patijn:
"De tolk van Java is een confronterend boek. Een zoon vertelt vol haat over zijn gewelddadige vader en de vader vertelt met een ijzingwekkende afstandelijkheid in zijn memoires over zijn eigen leven en het geweld waaraan hij heeft meegedaan in het toenmalige Nederlands Indië. Halverwege ben ik even gestopt omdat ik een adempauze nodig had."
Birney is een nazaat van een voormalige plantersfamilie. Zijn vader was afkomstig uit Surabaya en had Nederlandse, Oost-Javaanse, Chinese en Schotse wortels, vandaar de Angelsaksische achternaam. Zijn moeder was een Nederlandse. Veelvuldig terugkerende thema’s in zijn literaire werk zijn vervreemding van familie, voortdurend raadselen in verband hiermee oplossen en het onvermogen tot identificatie met moederland of vaderland. Hij publiceerde romans, novellen, verhalen, columns, essays, kritieken, toneelteksten, journalistiek werk en didactisch materiaal over gitaarmuziek, aldus de biografie op Goodreads.
De toekenning van de prijs, 50.000 euro groot, werd bekend gemaakt in Nieuwsuur.
"U kunt er zeker van zijn dat ik morgen naar de zee fiets en daar langs de vloedlijn een gat in de lucht spring." pic.twitter.com/CUcRUpSNGV
— Nieuwsuur (@Nieuwsuur) 8 mei 2017
cc-foto: Hans Kleijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.