23

Licht gaat uit op snelweg in Randstad

Milieu speelt geen rol bij besluit... Maatregel moet 35 miljoen opleveren... Delen A1, A2, A4, A12 en A27 in donker...

In juni ging het licht ’s nachts al uit langs de A6 in Flevoland, vanaf september wordt het ook donker op een flink aantal snelwegen in de Randstad en het zuiden. Rijkswaterstaat hoopt hiermee miljoenen te besparen.

Het gaat onder meer om de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort, de A2 tussen Utrecht en Eindhoven, de A4 tussen Amsterdam en Den Haag, de A12 tussen Utrecht en Den Haag en grote delen van de A27 tussen Hilversum en Breda. Op sommige wegen gaan de lampen al om 21 uur uit, op andere gebeurt dat 2 uur later. Het blijft dan donker tot 5 uur de volgende ochtend. Het licht blijft wel aan op de drukste momenten en daar waar het nodig is voor de verkeersveiligheid, zoals bij knooppunten, in tunnels en bij scherpe bochten.

Milieuorganisaties vragen met de Nacht van de Nacht al jaren aandacht voor de gevolgen van lichtvervuiling. Maar dat is voor Rijkswaterstaat geen reden het licht uit te doen. Het is de portemonnee die de doorslag geeft. Rijkswaterstaat denkt tot 2020 maar liefst 35 miljoen te besparen. Alex Ouwehand, directeur van de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland, vindt het jammer dat het milieu niet heeft meegespeeld bij de beslissing, maar is toch blij, zegt hij in Metro:

Het bespaart energie, dat is altijd goed, en het donker geeft de natuur de kans om tot rust te komen.”

Voor de Randstedeling zal het een nieuwe ervaring opleveren, maar in het oosten van het land en op de Veluwe werd de snelwegverlichting jaren geleden ’s nachts al uitgedaan. Rijden op donkere snelwegen is dan ook niet gevaarlijker dan op verlichte wegen, aldus verkeersdeskundige Willem Hartman eerder op BNR:

“Er is onderzoek naar gedaan en er is niet een heel duidelijk verband tussen verlichting op de weg en de veiligheid. Er zijn snelwegen in België die fel verlicht zijn en waar relatief veel ongelukken gebeuren. Er zijn snelwegen in Duitsland die veel donkerder zijn en waar minder ongelukken gebeuren.”

BNR: Verlichting uit op snelwegen

cc-foto: dinosoldier

Geef een reactie

Laatste reacties (23)