Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lid Zweedse neonazi-partij wilde journalisten vermoorden

  •  
11-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
NMR, Krossa rasismen,
Een lid van de Zweedse neonazi-partij NMR is zaterdag gearresteerd omdat hij twee journalisten wilde vermoorden. De politie had op de computer van de man gedetailleerde informatie gevonden over de aanslag die hij wilde plegen. NMR is sinds 2015 een officiële politieke partij in Zweden.
Bij het onderzoek troffen agenten op de computer persoonlijke informatie aan over twee journalisten van Mittmedia, een van de grootste mediaconcerns in Zweden. Bij die informatie zaten ook foto’s van de woningen van de journalisten. In het huis werden een zelfgemaakte shotgun gevonden, evenals geluidsdempers en een speciaal vervaardigd apparaat om het wapen vanuit een tas af te vuren.
Behalve de politie doet ook de Zweedse veiligheidsdienst Säpo onderzoek naar de nu gearresteerde man. Säpo heeft al meerdere zelfgemaakte wapens bij verscheidene NMR-leden aangetroffen. De Zweedse tak van NMR, of Scandinavische Verzetsbeweging, is onderdeel van een neonazi-groepering die ook Noorwegen, Finland, Denemarken en IJsland actief is. In de grondvesten van de beweging staat dat hun doel is een neonazi-regering te vormen, via verkiezingen of via een revolutie. Volgens de organisatie is bloedvergieten daarbij onoverkomelijk.
Bron: The Local / cc-foto: Wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.