22

Liegende dokters: Veel fraude in medische wetenschap

Enquête: Een op de 7 artsen getuige van verzinnen onderzoeksresultaten

Een groot aantal artsen heeft weet van fraude in de medische wetenschap. Een kwart weet dat onderzoeksresultaten zijn verzonnen of gepimpt. Dat concludeert het vakblad Medisch Contact op basis van een enquête.

Het is een beroemde regel van de Amerikaanse econoom Edgar Fiedler: “Als de feiten niet kloppen met de theorie moeten ze weggelaten worden.” Die spottende stelling  blijkt vaak in de praktijk gebracht te worden, constateert een Nederlands medisch vakblad op basis van een enquête onder achthonderd huisartsen, medisch specialisten, specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geneeskundigen.
Medisch Contact schrijft:

Van de geënquêteerde artsen zegt 15 procent weleens ‘van nabij’ te hebben gezien dat wetenschappelijke resultaten werden verzonnen; 22 procent zegt weleens te hebben gezien dat onderzoeksdata werden geselecteerd of statistisch werden bewerkt om significante resultaten te behalen. Ruim één op de drie artsen (36%) heeft wel eens meegemaakt dat aan de lijst van auteurs van een wetenschappelijk artikel iemand werd toegevoegd die niets met het onderzoek te maken had. Slechts een minderheid van de geënquêteerde artsen (18%) is zelf gepromoveerd en de meesten zijn ook nu niet wetenschappelijk actief.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

cc-foto: Sergei Golyshev

Geef een reactie

Laatste reacties (22)