51

Liegende PVV-kandidaat Mellony van Hemert trekt zich terug

Omstreden psychologe 'wegens ziekte' van PVV-kandidatenlijst af ... Nieuwe rel: haar boek werd op laatste moment niet uitgegeven wegens sterke twijfel over waarheidsgehalte

Mellony van Hemert is teruggetreden als PVV-kandidaat voor de Tweede Kamer na aanhoudende berichtgeving over haar leugenachtigheid. Donderdag werd bekend dat uitgeverij De Arbeiderspers vorig jaar een boek van Van Hemert terugtrok vanwege ernstige twijfel aan het waarheidsgehalte.

De boekenrel wordt gemeld door NRC. Mellony van Hemert schreef onder de titel Mijn familie, wat geheim moest blijven in de zaak-Nulde een boek over de moord op Rowena Rickers. Onder het pseudoniem Tischa van Oord schreef Van Hemert in de catalogus van De Arbeiderspers:

Dit meisje is mijn achternichtje. Mijn achternichtje is op gruwelijke wijze vermoord en in stukken gehakt en het is tijd om u mee te nemen in mijn relaas en u te laten kennismaken met mijn familie.

In het boek beschrijft Van Hemert hoe Rowena zou zijn vermoord door een internationale bende, waarvan Mike J., de veroordeelde vriend van de moeder deel zou hebben uitgemaakt. De bende zou ook van Hemert zelf hebben misbruikt.

Naar aanleiding van de aankondiging van het boek gaf Van Hemert indertijd ook een interviewtje aan de Esta. Daarin zei ze ondermeer:

Ik hou er rekening mee dat dit boek het einde kan betekenen, maar ik vind het waard om hiervoor te sterven.

Eerder rees er al twijfel over Van Hemerts achtergrond. Aanvankelijk stond op de PVV-website te lezen dat ze ‘psycholoog/gezinstherapeut’ was en gepromoveerd op het onderwerp kindermishandeling. Van Hemert werkte tot een jaar gelden als verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg en bij het ACT-team jeugd in Rotterdam-zuid als gezinstherapeut. Daar is niet bekend dat Van Hemert psycholoog is. Ook komt haar naam niet voor in het BIG, bij het Nederlands Instituut van Psychologen of bij de Nederlandse Vereniging voor Relatie en Gezinstherapie. De aanvankelijke mededeling is dan ook  inmiddels verwijderd van de PVV-site.

Update 16:45 uur: Diverse journalisten melden inmiddels dat Mellony van Hemert zich ‘vanwege haar ziekte’ terugtrekt van de kandidatenlijst van de PVV. Europarlementariër Barry Madlener zou ter vervanging (onder)aan de kieslijst zijn toegevoegd.

Lees ook:

* Veel dubbelfuncties op kieslijst PVV

* Gidi Markuszower opgepakt voor verboden wapenbezit

* Gidi Markuszower (PVV) spreekt joodse fatwa uit

* Joram van Klaveren (PVV) poseert op school met pistool

* De ‘Bijlhout-factor’ van de PVV

Geef een reactie

Laatste reacties (51)