17

‘Liever in collegebanken dan thuis’

Jongeren: Maak tweede studie weer betaalbaar

Nu de jeugdwerkloosheid opnieuw flink is gestegen, willen jongerenorganisaties als FNV Jong en CNV Jongeren onder meer dat een tweede studie weer betaalbaar wordt.

Dat meldt RTL. De jongeren wijten de stijgende jeugdwerkeloosheid deels aan dit het onderwijsbeleid, dat er nu op is gericht om jongeren zo snel mogelijk de arbeidsmarkt op de krijgen. De jongerenorganisaties presenteren daarom een pakket maatregelen om daarin verandering brengen:

1. Een tweede studie moet weer tegen het normale tarief worden aangeboden. Nu kan dit oplopen tot 10.000 euro per jaar en dat maakt het onaantrekkelijk om een extra studie te volgen.

2. Bedrijven moeten omscholingstrajecten aanbieden, bijvoorbeeld in de zorg en in de techniek. Jongeren die er nu achter zijn gekomen dat ze in het verleden een verkeerde keuze hebben gemaakt, kunnen zich dan omscholen.

3. Jongeren moeten beter begeleid worden in hun studiekeuze. Er moet worden voorkomen dat ze kiezen voor een richting waarvan ze niet weten dat er weinig arbeidsmarktkansen zijn.

4. Sommige opleidingsrichtingen in het MBO moeten een maximum stellen aan het aantal studenten. Op die manier moet worden voorkomen dat er te veel jongeren afstuderen in een richting waar heel weinig arbeidsplaatsen zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)