29

Lightdranken zorgen voor gevaarlijk buikvet

Kunstmatige zoetstoffen verzwakken de link tussen zoetigheid en calorieën in onze hersenen

Een nieuwe studie van het ‘Journal of the American Geriatrics Society’, toont aan dat mensen die lightdranken consumeren, drie keer zoveel buikvet hebben in vergelijking met anderen die de dranken niet drinken. Het onderzoek omvatte een periode van negen jaar. Mensen die dagelijks lightdranken dronken zagen hun buikomvang toenemen met 8,13 centimeter. Zij die af en toe de dranken consumeerden hadden een toename van 4,57 centimeter.

De toename van buikvet is erg ongelukkig omdat het de kans op cardiovasculaire ziekten, ontstekingen en type 2 diabetes verhoogt. De onderzoekers zijn, met de onderzoeksresultaten in de hand, ervan overtuigd dat frisdranken zonder of met weinig calorieën, schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Suikervrije frisdranken bevatten zoetstoffen die de dranken met een factor 200-600 zoeter maken vergeleken met suiker.

Helen Hazuda, onderzoeker en hoogleraar Medicijnen aan de University of Texas Health Science Center:

Je lichaam weet dat de zoete smaak betekent dat je energie binnenkrijgt en dat je zonder ze te verbranden, ze omzet in vet.

Kunstmatige zoetstoffen zetten onze lichamen op een dwaalspoor en verzwakken de link tussen zoetigheid en calorieën in onze hersenen. En dat, zegt Hazuda, zorgt ervoor dat het lichaamsvet toeneemt en het verlangen naar zoetigheid toeneemt.

Time: What Diet Soda Does to Belly Fat

Cc-foto: John_X

Geef een reactie

Laatste reacties (29)